Državljani Srbije bez PCR testa i karantina mogu da putuju u svega 18 zemalja

Državljani Srbije bez PCR testa i karantina mogu da putuju u svega 18 zemalja

Sezona povraćaja poreza počinje u petak. Evo šta sve treba da znate
Predstavnički Dom usvojio zakone koji bi ilegalnim imigrantima otvorili put do državljanstva
Može li zelena karta biti oduzeta? Evo šta sve treba da znate

Ukoliko imate srpski pasoš i planirate put ili odmor van trenutne zemlje prebivališta, znajte da je spisak zemalja u koje državljani Srbije mogu da putuju bez obaveznog PCR testiranja na korona virus ili stavljanja u dvonedeljni karantin ili samoizolaciju sve kraći.

U poslednje dve-tri nedelje granice za srpske državljane zatvorili su Francuska, Švedska, Tunis, Grčka, Mađarska, Španija, a prema poslednjim podacima dostupnim na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova, to su učinili i Iran, Luksemburg i delimično Ujedinjeni Arapski Emirati.

“Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju ukoliko poseduju negativan PCR test ne stariji od 96 sati”, stoji u objašnjenju koje važi za Iran.

Na drugoj strani “državljani Srbije mogu da uđu u Luksemburg samo ako imaju regulisan boravak u ovoj zemlji”.

Kada su Emirati u pitanju, ulazak u Abu Dabi je i do sada bio nemoguć, dok je u Dubaiju to izvodljivo, ali uz testiranje na aerodromu. Jedino nema objašnjenja ko snosi troškove…

Spisak zemalja gde državljani Srbije mogu da putuju bez testa i karantina sveo se na 18 država.

* Albanija

* Belorusija

* BiH

* Egipat

* Jamajka (pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sledećem sajtu: visitjamaica.com)

* Republika Kongo

* DR Kongo

* Maldivi (posetiocima će na aerodromu biti vršeno merenje temperature i opšti pregled; ukoliko se utvrde simptomi kovid 19, biće urađen PCR test)

* Meksiko

* Oman (prilikom sletanja se meri telesna temperatura putnika i eventualno se upućuju u karantin oni putnici sa simptomima bolesti)

* Palau (neophodno je prilikom ulaska popuniti formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu; zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili tranzitirali u NR Kini, uključujući Hong Kong i Makao ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću kovid 19)

* Pakistan (na aerodromu se kontroliše temperatura; za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu; u slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije)

* San Marino

* SAD (Ne mogu da uđu lica koja su tokom prethodnih 14 dana boravili u NR Kini, osim Hong Konga i Makaoa, Iranu, 26 zemalja Šengen zone, V. Britaniji i Brazilu. Pod boravkom se smatra i tranzitiranje kroz međunarodnu zonu. Imajući u vidu da savezne države imaju pravo donošenja sopstvenih propisa, uglavnom su sve države relaksirale zabrane ulaska tj. obaveze karantina ili negativnog testa”.

* Tanzanija (svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test)

* Turska (pri ulasku u zemlju postoji obavezni lekarski pregled i merenje temperature)

* Ukrajina (bez ograničenja, uz uslov da srpski državljani imaju zdravstveno osiguranje na troškove lečenja od virusa kovid 19, s tim da osiguravajuća kuća mora biti registrovana u Ukrajini)

* Centralnoafrička republika

Podsetimo, sredinom jula Savet EU je uklonio Srbiju i Crnu Goru sa spiska zemalja iz kojih je bezbedno doći u Evropsku uniju i zemlje Šengenskog prostora.

Izvor:Blic.rs

COMMENTS

WORDPRESS: 0