Dug na kreditnim karticama najveći u istoriji Amerike

Dug na kreditnim karticama najveći u istoriji Amerike

Top 20 najtraženijih poslova u Americi za 2022.godinu
Ekskluzivni golf teren otvoren na jugu Floride: Članarina iznosi milion dolara
Florida: Osvojen dobitni Powerball tiket od milion dolara

Amerikanci su se suočili s rekordnim dugovima i potrošnjom tokom poslednjih nekoliko meseci, dok su ušteđevine stečene tokom pandemije nestale. Potrošački dug u februaru dostigao je neverovatnih 4,82 triliona dolara, prema novom izveštaju Federalnih rezervi. Međutim, rast dugova usporava se, što se može pripisati naporima Federalnih rezervi da uspore potrošnju povećanjem kamatnih stopa.

Iako je dug i dalje u porastu, rast dugova usporio se u februaru u poređenju sa prethodnim mesecom. Dug po kreditnim karticama porastao je za 5% u odnosu na prethodnu godinu, što je mnogo sporije od januarskog skoka od 12,7%. Ostale vrste dugova, poput auto-kredita, kredita za mobilne kućice, obrazovanje, čamce, prikolice ili odmore, rasle su još sporije, po stopi od 3,4% u februaru. Međutim, postojeće kamatne stope na kreditnim karticama dosegle su rekordne visine, što je dovelo do toga da se sve više potrošača odlučuje za digitalna plaćanja i kreditne kartice, umesto za gotovinu.

Niži prihodi američkih potrošača naročito su pogođeni inflacijom, s obzirom na to da je njihov budžet već ograničen na osnovne potrepštine. Teško im je da se nose s rastućim cenama, a njihovi budžeti su pretrpeli teške gubitke tokom pandemije. Jill Gonzalez, analitičar iz WalletHub-a, primetila je da su Amerikanci platili veliki deo dugova po kreditnim karticama 2020. godine, kada je pandemija koronavirusa bila na vrhuncu. Međutim, nakon toga su se suočili s masovnim nagomilavanjem potrošačkog duga, koje se pogoršava rekordno visokom inflacijom.

Ted Rosman, kreditni stručnjak na Bankrate.com, kaže da povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi počinje da daje željeni efekat u smislu usporavanja ekonomskog rasta i potrošnje. Iako je rast dugova usporen, Amerikanci i dalje moraju da se suočavaju s dugovima i inflacijom koja iscrpljuje njihove budžete.

 

Izvor: Cbsnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0