Džinovski sistem morskih algi dugačak 5000 milja stiže na obale Floride

Džinovski sistem morskih algi dugačak 5000 milja stiže na obale Floride

Cene goriva na Floridi ponovo u porastu
Air Serbia od 17. maja sledeće godine počinje da leti za Čikago
Metrorail voz bi se uskoro mogao proširiti na sever do Hard Rock stadiona

Pet hiljada milja dugačak, 400 milja širok i preko šest miliona tona težak, ogroman cvet morskih algi pluta prema Floridi i Meksičkom zalivu.

Naučnici sa Univerziteta Južna Florida, uz pomoć Nacionalne uprave za aeronautiku i svemir, pratili su cvetanje sargasuma, vrste smeđe morske alge, koristeći satelite. Poreklom iz Atlantskog okeana, cvet se približava Karipskom moru i Meksičkom zalivu, predstavljajući pretnju plažama širom Zaliva, uključujući Floridu orijentisanu na turizam.

Kada ovaj masivni sistem stigne na plažu, može se nagomilati jedan do dva metra visine na obali i začepiti vodene puteve za plivanje, kažu naučnici. Ako se morska alga brzo ne ukloni sa plaže, ona će početi da truli, emitujući gas vodonik sulfid, koji se najčešće povezuje sa mirisom trulih jaja koji može da iritira kožu, oči i grlo, kao i da otežava disanje osobama sa astmom. Prema Tomasku, veća je verovatnoća da će ovaj sistem naneti štetu turističkoj industriji nego divljim životinjama gomilanjem i mirisom na poznatim plažama Floride.

ABC News

COMMENTS

WORDPRESS: 0