Ed Leedskalnin’s Coral Castle – misteriozna građevina južne Floride

Ed Leedskalnin’s Coral Castle – misteriozna građevina južne Floride

8 najstarijih zgrada u Americi
Da li znate kako je Florida dobila svoje ime?
Route 66 – Istorija i značaj najpoznatijeg autoputa u Americi

Na ulaznoj kapiji Koralnog zamka na Floridi stoji ploča na kojoj je zapisana rečenica: „Bićete svedok neobičnom dostignuću“. Ova rečenica nije daleko od istine.

Fenomenalni koralni zamak nalazi se u predgrađu Homsteda, na Floridi, i napravljen je u potpunosti od olitnog krečnjaka rukamo samo jednog čoveka! Ed Lidskalin, Litvanski imigrant, gradio je svoj projekat kao posvetu svojoj najvećoj ljubavi. Izgradnja ovog prelepog mesta je trajala skoro 28 godina i danas stoji ponosno kao posveta jednoj ljubavnoj priči protkanoj misterijom.

Početkom 20.tog veka, Lidskalin je bio veren sa svojoj najvećom ljubavi, Agnes Skofs, koju je zvao svojom najranijom i najlepšom ljubavi. Agnes je raskinula veridbu dan pre venčanja i Ed je, skrhan bolom, odlučio da se preseli u Severnu Ameriku i napravi spomenik u znak sećanja na njegovu ljubav. Tako je nastao Koralni zamak.
Florida City bio je prvobitna lokacija za gradnju Koralnog zamka (koji se prvobitno zvao Rock Gate Park)  međutim, Lidskalin je kupio 4 hektara zemlje u Homestedu i zatim odlučio da preseli svoj projekat upravo ovde.

Fenomenalna bašta okružena ogromnom koralnom kapijom ima prelep pejzaž: Mesečevo jezero koje predstavlja faze Meseca, Sunčani sat koji pokazuje tačno vreme, teleskop koji je podešen da se vidi Zvezda Severnjača. U bašti se nalazi i ogroman koralni kamen u obliku srca kao posveta njegovoj ljubavi Agnes.

Ono što predstavlja enigmu jeste kako je ovo delo napravljeno. Lidskalnin nikada nije objavio kako je uspeo da podigne i pozicionira ogromno kamenje. Stanovnici u blizini su primetili velike kamione koji su prenosili kamenje ali niko nikada nije video kako je Lidskalnin uspeo da ih istovari. Da bi zaštitio svoju privatnost tokom izgradnje, radio je noću i, da bi izbegao bilo kakvu mogućnost da javnost sazna za izgradnju, gradio je osmatrališta uz zidove zamka.

Iako je poticao iz porodice klesara, njegove metode su intrigirale inžinjere koji su poredili njegovu tehniku sa izgledom famoznog Stounhendža. Neka od kamenja su čak spečifično rezbarena a kamenje koje je korišćeno za zid se savršeno uklapa jedno sa drugim bez upotrebe materijala poput cementa. Lidskalnin je tvrdio da, ne samo što je otkrio kako su drevni graditelji u Peruu i Egiptu bili u stanju da ređaju blokove i kamenje sa prvim alatima koji su nastali, već je navodno otkrio i tajnu kako odoleti gravitaciji.
Napisao je seriju panfleta o magnetizmu koji su dostupni u antikvarnici Zamka.

Mnoge teorije danas pokušavaju da objasne čudesne tehnike Lidskalnina, od upotrebe magnetizma u svoje svrhe do magije, ali njegove tajne su, nažalost, ostale sa njim jer je famozni klesar preminuo bez ijedne objave o načinu svog rada.
Koralni zamak je sada deo Nacionalnog Registra Istorijskih mesta i otvoren je za posetioce.

Cena ulaza za odrasle (13-64) je $18.00, za starije preko 65 godina je $15.00 i za decu (7-12) je $8.00. Za svu decu mlađu od sedam godina, ulaz je besplatan.

Izvor: Culture Trip

COMMENTS

WORDPRESS: 0