Elon Mask ima rešenje za saobraćajne gužve u Majamiju

Elon Mask ima rešenje za saobraćajne gužve u Majamiju

Amazonova električna vozila za dostavu izlaze na američke drumove
10 najboljih gradova u SAD za pronalaženje “hibridnog posla” sa platom od $100 000
Aerodrom u Majamiju od sada koristi novu biometrijsku tehnologiju skeniranja lica putnika

Kao rešenje za velike saobraćajne gužve u Majamiju, osnivač kompanije Tesla Inc., Elon Mask, predlaže kopanje tunela sa njegovom kompanijom The Boring Company. Stručnjaci kažu da bi ideja bila skupa i da je ispunjena inženjerskim preprekama, ali da nije potpuno nemoguća.

Mask, koji je takođe osnovao SpaceX i Neuralink, tvitovao je da je ranije ovog meseca razgovarao sa guvernerom Ronom DeSantisom o toj ideji.

Ako guverner i gradonačelnik žele da se ovo uradi, mi ćemo to učiniti“, tvitovao je Musk. Gradonačelnik Majamija Francis Suarez, opisao je ideju kao „nepromišljenu“ i odgovorio je, „voleli bismo da budemo prototip grada“.

U Majamiju su mogući tuneli velikog prečnika ako se preduzmu odgovarajuće mere predostrožnosti, rekao je Conrad Felice, profesor građevinarstva na Univerzitetu Florida.

Felice je rekao da su inženjeri ranije ove decenije završili 1.280 metara tunela do Luke Majami, čija je cena bila 668,5 miliona dolara. Taj tunel prolazi 37 metara ispod površine.

Maskova nova investicija, The Boring Company, kopa komunalne i teretne tunele ispod gradova kako bi ublažila zagušeni saobraćaj i skratila vreme putovanja. Za sada je jedini završeni tunel probni tunel kompanije 1,14 milje (2,25 kilometra) u Havthorneu u Kaliforniji, neposredno ispred sedišta SpaceX-a.

Zemljište na Južnoj Floridi je uglavnom od krečnjaka, koji je sličan sunđeru, omogućavajući vodi da se lako kreće kroz njega. Ali kopanje tunela kroz krečnjak i ispod podzemnih voda je uobičajeno, rekao je Michael Mooney, profesor podzemne gradnje u Rudarskoj školi u Koloradu.

Izvor: Tampa Bay

COMMENTS

WORDPRESS: 0