Evakuacije na Floridi, nadležni očekuju da Idalija postane uragan 3. kategorije

Evakuacije na Floridi, nadležni očekuju da Idalija postane uragan 3. kategorije

Završena prva faza: Šta sve novo donosi Miami Worldcenter, projekat od 6 milijardi dolara
Cene nekretnina padaju kako kamatne stope dostižu 6%. Evo koliko bi dalje mogle da padaju
Palm Beach: Osobe koje održavaju kuće zarađuju oko 150.000 dolara godišnje

Uragan Idalija ojačao je u utorak dok se kreće ka obali Floride, gde su zvaničnici izdali naredbe za evakuacije i pozvali milione stanovnika da se pripreme za moguću oluju treće kategorije (od pet), kada zahvati kopno u srijedu.

Idalija je stvarala vetrove jačine oko 16o kilometara na sat do utorka uveče, ali će intenzitet porasti dodatno pre nego što udari u obalu, prema Nacionalnom centru za uragane (NHC) sa sedištem u Majamiju.

Zbog toga su nadležni u utorak uveče Idaliju prebacili u drugu kategoriju uragana, od mogućih pet po Safir-Simpsonovoj skali vetra. Očekuje se da do sreda ujutru pređe u još jaču, treću kategoriju.

Guverner Floride Ron Desantis zatražio je od stanovnika koji žive u nižim područjima da se evakuišu i upozorio da bi oluja mogla da izazove talase i poplave opasne po život.

Očekuje se da Idalija pogodi područje na severnom delu Floride, između gradova Talahasi i Gejnsvil.

Međutim, putanja uragana i dalje je neizvesna, dok se kreće iznad toplih voda Meksičkog zaliva, dan nakon što je prošla zapadno od Kube, gde su desetine hiljade stanovnika evakuisane zbog poplava i snažnog vetra.

Najveća opasnost preti od talasa, podstaknutih snažnim vetrom, koji bi mogli da poplave niža područja, saopštile su vlasti. Upozorenja na poplavne talase izdata su od Sarasote na severu, preko Tampe, do ribarskog mesta Indijan Pas na zapadu.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0