Evo gde su Amerikanci investirali svoj novac u toku 2022. godine

Evo gde su Amerikanci investirali svoj novac u toku 2022. godine

Frontier predstavio novi “Fall&Winter Go Wild Pass” sa kojim možete leteti neograničeno za $299
Pet najpopularnijih sportova u Americi
Miss Serbian Diaspora USA 2020 – Izabrana najlepša Srpkinja u Americi

Ako je zarada novca na vašoj listi obaveza u narednoj godini, vredi ispitati mogućnosti koje su drugi Amerikanci naveli kao bitne korake koje su preduzeli u toku 2022.godine kako bi ostvarili svoj cilj.

Kao odgovor na pitanje koji su to koraci koje su preduzeli kako bi izgradili svoje lično bogatstvo 2022.godine, 27% Amerikanaca je reklo da je investiralo u berzu. To ga čini najpopularnjiim potezom za izgradnju bogatstva ove godine, prema nedavnom istraživanju CNBC Make it: Your Money, sprovedenom u partnerstvu sa Momentive-om.

Drugi popularni odgovori uključuju dobijanje drugog ili sporednog zaposlenja (20%) i pregovaranje o višoj plati na primarnom poslu (15%).

Ulaganje tokom pada tržišta: „Trebalo bi da ste super uzbuđeni“

Ulaganje u berzu 2022.godine zahtevalo je izvesnu istrajnost. Neverovatna inflacija, povećanje kamatnih stopa i geopolitički nemiri su stvorili teško okruženje za akcije ove godine. S&P 500 indeks je pao za više od 14% od početka godine.

Dok je pad cena akcija verovatno uplašio više od nekoliko investitora u kratkoročnom periodu, oni koji žele da izgrade dugoročno bogatstvo bili su pametni da nastave da kupuju. To je zato što, istorijski gledano, berza ima tendenciju stalnog rasta. Ako se taj trend nastavi tokom vašeg života kao investitora, tržišta u padu predstavljaju prilike za kupovinu akcija po niskim cenama, a ne vreme za paniku.

Da sam Milenijalac ili pripadnik Gen Z, bio bih oduševljen. Želeo bih da tržište ostane na niskom nivou 20 godina“, kaže Brad Klontz, sertifikovani finansijski planer i profesor finansijske psihologije na Krejton Univerzitetu (Creighton University).

Bez obzira na to šta tržište radi u bilo kojoj datoj godini, bilo bi mudro da dosledno ulažete u široko raznovrsne akcije, navodi Klontz.

Primenom prakse poznate kao uravnoteženje troškova u dolarima – ulaganjem određene količine novca u svoj portfolio u doslednim intervalima – vi praktično garantujete da ćete kupiti više akcija kada su cene niske i manje kada su visoke.

Izgradite bogatstvo razmišljajući dugoročno

Dok druge metode za izgradnju bogatstva, kao što je započinjanje dodatnog posla, mogu trenutno da poboljšaju vaše finansije, ulaganje u berzu može izgledati kao da ima suprotan efekat.

Dosledan doprinos vašem 401(k) računu znači da više novca odlazi sa vašeg platežnog iznosa. A ako su tržišta u padu, kao što su bila 2022.godine, možda ćete videti broj u svom portfoliu koji je manji od iznosa koji ste uložili.

Dugoročno, međutim, ovo kašnjenje u zadovoljenju se isplati zahvaljujući moći složene kamate. Recimo da 22-godišnji investitor napravi početnu investiciju od 1.000 dolara u svoj 401(k) račun, a zatim doprinosi 100 dolara mesečno. Tokom svog života kao investitora, njegov portfolio ostvaruje prosečan godišnji prinos od 8% – ispod prosečnog istorijskog prinosa sa S&P 500.

Dok se penzioniše sa 67 godina, on će dati 55.000 dolara. To je ozbiljan novac, ali bledi u poređenju sa onim što će on zaraditi, prema Make It-ovom kalkulatoru složenih kamata: 512.000 dolara, za ukupnu vrednost portfolia od 567.000 dolara.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0