Evo kada možete očekivati novi stimulusni ček od 1400 dolara

Evo kada možete očekivati novi stimulusni ček od 1400 dolara

Usvojen plan za pomoć restoranima i radnicima koji su ostali bez posla
Srpskih Apolo 7 – Sedam srpskih naučnika koji učestovali u misiji sletanja na mesec
Od poslovnih Viza do Lutrije za Zelenu Kartu: Kompletan vodič za imigraciju u SAD

Novoizabrani predsednik Džo Bajden, predstavio je u četvrtak novi plan pomoći  u iznosu od 1,9 biliona dolara, koji bi obuhvatao čekove od 1.400 dolara za većinu Amerikanaca.

Pored postojećih 600 dolara pomoći, koji su već isplaćeni većini Amerikanaca u najnovijem paketu pomoći, COVID-19, novi čekovi bi doveli do ukupnih 2.000 dolara koje je Bajden tražio.

Budući da demokrate kontrolišu predsedništvo i Kongres, ovaj plan ima dobre šanse za usvajanje. Međutim, proces će možda potrajati više nego što se nadaju mnogi demokratski lideri. Čekovi su deo složenog i slojevitog plana koji uključuje povećanje minimalne zarade na 15 dolara na sat, proširivanje plaćenog odsustva za radnike i povećanje poreskih olakšica za porodice sa decom.

Analitičari su primetili da bi jednokratni račun usredsređen samo na nove podsticaje mogao biti brzo usvojen. Usvajanje pomoći u ukupnom iznosu od skoro 2 milijarde dolara može potrajati danima, ako ne i nedeljama.

Ali pre nego što se bilo šta od toga dogodi, Bajden mora da preuzme dužnost. Rok za potvrđivanje rezultata je petak, 22. januara. Bajden će na dužnost stupiti u sredu.

To znači da bi februar verovatno bio najraniji da bismo mogli da vidimo novi paket pomoći i ček od 1400 dolara.

Jednom odobreno, američko Ministarstvo finansija moglo bi da distribuira čekove za nekoliko dana. Značajno su poboljšali brzinu obrade od prvog kruga čekova od 1.200 dolara do nedavne ispale 600 dolara pomoći.

Postoji određena zabrinutost da bi postupak opoziva protiv odlazećeg predsednika mogao da odloži proces. Očekuje se da će suđenje Donaldu Trampu u Senatu započeti ubrzo nakon što je Bajden stupio na dužnost.

Do sada je više od 385.000 ljudi umrlo od COVID-19 u Americi. Prema Bajdenovoj strategiji, oko 400 milijardi dolara otišlo bi direktno na borbu protiv pandemije, dok je ostatak usredsređen na ekonomsku pomoć i pomoć državama i lokalnim vlastima.

Oko 20 milijardi dolara bi bilo izdvojeno za vakcinaciju, pored nekih 8 milijardi dolara koje je Kongres već odobrio. Bajden je pozvao na uspostavljanje centara za masovnu vakcinaciju i slanje mobilnih jedinica u teško dostupna područja.

Izvor: WGNTV

COMMENTS

WORDPRESS: 0