Evo kako bi zatvaranje vlade uticalo na građane i federalne službe širom Amerike

Evo kako bi zatvaranje vlade uticalo na građane i federalne službe širom Amerike

U Compass Areni uspešno održan prvi Balkan Business Conference!
Zakonodavci predlažu da se ukine pravilo kojim aviokompanije moraju navesti pune cene avio karata
Šta je Covid pasoš i da li vam je neophodan da biste putovali?

Amerikanci, uključujući stotine hiljada saveznih službenika, uskoro bi mogli osetiti uticaj gašenja američke vlade. Ako zakonodavci ne postignu dogovor do kraja četvrtka – poslednjeg dana fiskalne godine – savezna vlada će se zvanično zatvoriti u petak u 12:01.

Kongres je korak bliže gašenju nakon što su republikanci u Senatu kasno u ponedeljak blokirali predlog zakona o finansiranju vlade na sadašnjem nivou i obustavili gornju granicu duga.

Većina Amerikanaca bi na ovaj ili onaj način primetila poremećaj. Mnogi nacionalni parkovi bi se verovatno zatvorili, dok bi zahtevi za hipoteku i druge kredite mogli da budu odloženi jer bi IRS mogao da prestane sa verifikacijom prihoda i brojeva socijalnog osiguranja, prema Komitetu za odgovorni federalni budžet (CRFB), neprofitnoj grupi koja se bavi fiskalnim pitanjima.

Koje bi esencijalne službe nastavile sa radom?

Svaka savezna agencija imala bi svoj plan gašenja, kojim koordinira kancelarija za upravljanje i budžet. Ti napori bi odredili koje će vladine aktivnosti prestati sve dok se politički zastoj između demokrata i republikanaca ne reši i finansiranje ne obnovi.

Evo nekih službi koje su održavane u prethodnim gašenjima, prema CRFB -u.

• Zaštita granica
• Bolnička medicinska nega
• Kontrola vazdušnog saobraćaja
• Sprovođenje zakona
• Održavanje električne mreže

Koliko bi saveznih radnika bilo otpušteno?

Potpuno gašenje vlade verovatno bi uticalo na više federalnih radnika nego prethodno delimično gašenje 2018. godine, saopštio je Odbor za odgovorni federalni budžet.

Po obimu bi to moglo biti slično obustavama rada 2013. i početkom 2018. godine, kada je otpušteno oko 850.000 od 2,1 miliona saveznih zaposlenih koji nisu bili poštanski službenici, procenila je grupa. U toku 2018. godine otpušteno je oko 380.000 saveznih radnika.

Povezanim saveznim radnicima nije dozvoljeno da rade tokom gašenja i ne dobijaju platu dok su van posla, ali bi na kraju primili zaostalu platu kada se problem reši. Ali taj poremećaj mogao bi imati širi ekonomski uticaj, smatra direktorka za javnu politiku Američke federacije državnih službenika Jackueline Simon.

Da li bi to uticalo na beneficije poput socijalnog osiguranja i Medicare -a?

Ne, kažu stručnjaci. To je zato što su socijalno osiguranje, Medicare i Medicaid obavezni programi potrošnje, što znači da ne podležu godišnjim izdvajanjima.

Ali dok bi vlada nastavila da isplaćuje primaoce socijalnog osiguranja i osobe obuhvaćene Medicare -om i Medicaid -om, druge usluge bi mogle biti poremećene.

Na primer, verifikacija beneficija i izdavanje kartice bili bi zaustavljeni tokom gašenja, rekla je grupa. To bi nekima moglo stvoriti probleme, jer je ponekad potrebna provera beneficija kada se ljudi prijavljuju za kredite, hipoteke ili druge usluge za koje je potreban dokaz o prihodu.

Da li bi pošta nastavila sa isporukom?

Da, jer se poštanska služba SAD -a ne oslanja na savezne poreze u svom operativnom budžetu.

Da li bi nacionalni parkovi bili zatvoreni?

To je moguće. Služba nacionalnih parkova zatvorila je sve svoje parkove za posetioce tokom gašenja 2013. Ali u gašenju 2018, mnogi parkovi su ostali otvoreni, dok su usluge parkova, poput uklanjanja smeća, zaustavljene. Bez osoblja za održavanje parkova, neki od čuvenih nacionalnih parkova patili su od prepuno smeća i štetnog ponašanja, poput ilegalne terenske vožnje.

Da li bi Poreska uprava nastavila sa radom?

Ako dođe do gašenja, poreska agencija možda neće moći pružiti svoju uobičajenu uslugu provere prihoda i brojeva socijalnog osiguranja. To bi zaustavilo aplikacije za hipoteke i druga odobrenja kredita, kao i potencijalno odložilo obradu kredita, rekao je CRFB.

CBS News

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0