Evo kako će se oporezivati transakcije putem PayPal, Venmo i Zelle aplikacije

Evo kako će se oporezivati transakcije putem PayPal, Venmo i Zelle aplikacije

9 Najboljih gradova za život na Floridi!
Besplatno gledajte srpske filmove na YouTube kanalu FCS
USCIS: Automatsko produženje radnih dozvola i do 540 dana

Postoji mnogo dezinformacija oko novih pravila Poreske službe (IRS) za gotovinske platforme. Ova pravila su stupila na snagu 1.januara 2022.godine i mnogi korisnici brinu da će njihove transakcije na ovim platformama, kao što su PayPal, Zelle, Cash App ili Venmo, biti oporezivane.

Postovi na društvenim mrežama, poput ovog twita koji je objavljen 15.septembra prošle godine, tvrde da će od januara 2022.godine sve sume veće od 600 dolara koje su primljene na platfromama za plaćanje kao što su Cash App, Venmo ili Zelle, biti oporezivane na te transakcije.

Ti postovi se odnose na odredbu Zakona o američkom planu spasavanja, koja je stupila na snagu 1.januara 2022.godine, prema kojoj će svako ko prima 600 dolara godišnje koristeći Venmo, PayPal, Zelle ili Cash App dobiti 1099-K i biće primoran da taj prihod prijave u okviru svojih poreza.

Novi zahtev za prijavljivanje odnosi se samo na prodavce robe i usluga, a ne na lična plaćanja, na primer ako vam je neko vratio novac za večeru.

Takođe se to ne odnosi na poreze koje podnosite ove godine. Odnosi se na vaše poreze za 2022.godinu koje ćete prijaviti u proleće 2023.godine.

Postoji mala konfuzija u vezi sa pravilima kada je aplikacija Venmo u pitanju“, kaže Steven Rosenthal, viši saradnik u Urban-Brookings Tax Policy Center, centru za poresku politiku pri Uraban Institute-u. Ideja da će svaka isplata preko 600 dolara biti automatski oporezivana kao prihod je lažna, objašnjava on. „Ovi obrasci (1099-K) su samo informativni izveštaji. Oni sami ne određuju poresku obavezu“.

Zahtev za izveštavanje je napor da se smanji godišnji poreski jaz širom Amerike – razlika između dugovanog i plaćenog poreza – za koji Poreska služba procenjuje da iznosi otprilike 166 milijardi dolara godišnje, ne uključujući poreski jaz velikih korporacija. To nije novi porez i ne sugeriše nametanje novog poreza.

Evo šta treba da znate i kako da se pripremite za poresku sezonu u svetlu ovih novih pravila.

Ko će morati da prijavi prihod od aplikacija kao što je Venmo

Ovaj novi zahtev za izveštavanje se primenjuje samo ako neko kupuje ili prodaje robu i usluge koristeći platformu za ravnopravno plaćanje, kaže sertifikovani javni računovođa Sheneya Wilson, osnivač i izvršni direktor Fola Financial-a. Ako, na primer, imate hobi u vidu šetanja pasa i vaša usluga biva plaćena preko Venmo-a, to je oporezivi prihod i moraćete da ga prijavite Poreskoj upravi.

Ali, recimo da nekome prodajete kauč online za 1.200 dolara. Dokle god možete da dokažete priznanicom da ste prvobitno platili više od 1.200 dolara za taj kauč, to se ne smatra oporezivim prihodom, kaže Wilsonova.

Ako izađete na večeru sa prijateljem i pošaljete im svoju polovinu računa preko aplikacije za gotovinski transfer, ni ta transakcija nije oporeziva, navodi ona.

Međutim, ako zarađujete novac na jednoj od ovih aplikacija, možda ćete želeti da se konsultujete sa poreskim stručnjakom. Čak i ako imate pomoć profesionalnog računovođe, poželećete da sami preduzmete naredna tri koraka, navodi Wilsonova.

  1. Odštampajte izveštaj o transakciji – mnoge peer-to-peer platforme za plaćanje dozvoljavaju korisniku da štampa izveštaje o transakcijama. Imajte sve svoje transakcije odštampane i na jednom mestu, za godinu dana
  2. Razlikujte svoje transakcije – kada preuzmete svoje transakcije, odredite koje su bile poslovne, a koje lične. „Uvek navodim svoje klijente da štampaju svoje izveštaje kako bismo mogli da formatiramo Excel tabelu, i da može jasno da se vidi: Evo prihoda koji je stigao od moje tetke, evo šta je stiglo od moje sestre“, navodi Wilsonova
  3. Prikupite svoju prateću dokumentaciju – prikupite svoje fakture i priznanice kao prateću dokumentaciju, da pokažete koje transakcije su bile prihod a koje nisu

Ako je novac primljen kao poklon, možda ćete morati da objasnite odnos između vas i osobe koja vam je poklonila poklon. Godišnje isključenje poreza na poklone za 2021.godinu je 15.000 dolara po donatoru, po primaocu, što znači da ne morate da plaćate porez na poklon koji iznosi 15.000 dolara ili manje. Ako ste primalac, obično ne podležete porezu na poklon.

Važno je napomenuti da se samo pokazivanje izvoda iz banke ili kreditne kartice Poreskoj upravi ne kvalifikuje kao priznanica. Wilsonova predlaže kreiranje naloga e-pošte namenjenog za primanje e-priznanica kako bi vaše transakcije bile organizovane.

Poslovni troškovi vam mogu pomoći da nadoknadite poresko opterećenje

Primanje 1099-K obrasca i prijavljivanje prihoda od uplata primljenih na peer-to-peer sistemu plaćanja nije novo: zahtev za poreskim prijavama je počeo 2012.godine, iako je tada prag bio viši. Prodavac bi trebao prijaviti prihod Poreskoj službi samo ako je primio isplate u vrednosti do 20.000 dolara godišnje, i ako je na njihovom računu bilo najmanje 200 transakcija.

Međutim, u januaru, „prag se dramatično smanjuje, sa 20.000 dolara na 600 dolara, bez minimalnog broja transakcija“, navodi Rosenthal.

Imajte na umu da Poreska služba brine samo o vašem profitu, kaže Howard Samuels, ovlašćeni javni računovođa u kompaniji Samuels & Associates. Svi troškovi povezani sa održavanjem vašeg poslovanja se mogu odbiti i pomoći u nadoknadi vašeg poreskog opterećenja.

Dakle, ako šišate nekome kosu sa strane, i zaradili ste 1.000 dolara, a platil ste makaze, češljeve i druge proizvode za kosu, možete odbiti sve te stavke od svojih 1.000 dolara“, navodi Samuels. „Ako ste radili reklamiranje, ako sve klijente šišate u svom domu, možda ćete imati odbitak na osnovu kućne kancelarije kao radnog mesta“.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0