Evo kako da nostrifikujete strane diplome i kvalifikacije u Americi

Evo kako da nostrifikujete strane diplome i kvalifikacije u Americi

Istorija zelene karte – Evo kada i zašto je uvedena u upotrebu
Može li dete imigranta bez dokumenata postati državljanin Sjedinjenih Država? Evo odgovora na ovo važno pitanje
Dolazite u Ameriku? Ovo su Vaša prava i najčešća pitanja koje možete očekivati na ulasku u zemlju

Naveli smo početne korake za sami početak procesa nostrifikacije stranih diploma, kvalifikacija ili profesionalnih sertifikata u Sjedinjenim Državama

Cropped image of university student hand holding a graduation hat in hand over outdoors with sunset as background.

Čitaoci su pitali kako da nostrifikuju strane diplome, kvalifikacije ili sertifikate u Sjedinjenim Državama. Odgovor nije jednostavan, ali smo odlučili da navedemo početne korake za početak procesa.

Ne postoji jedinstveni organ u Sjedinjenim Državama koji nadgleda ove vrste evaluacija, svako priznavanje stranih diploma i kvalifikacija se vrši na državnom nivou. To znači da ćete morati da proverite potrebne korake i zahteve države u kojoj živite ili u kojoj želite da se bavite vašim zanimanjem.

Postoje tri slučaja u kojima je potrebno da nostrifikujete svoje strane diplome i kvalifikacije: da studirate, radite ili se bavite licenciranom profesijom.

Prenošenje poena (kredita) za studiranje

Za studiranje u Sjedinjenim Državama: moraćete direktno da se obratite instituciji u koju planirate da se upišete. Razgovor sa kadrovskom službom ili kancelarijom za prijeme vam unapred može biti od koristi.

Primer: ako planirate da dobijete procenu nekih poena za studiranje LaGuardia Community College-a, ili nekom drugom koledžu, oni će pogledati vaše pomene i odobriti vam prenošenje najviše 30 poena za vašu diplomu. Broj i okolnosti mogu varirati u zavisnosti od institucije.

Za master i druge programe je drugačije i složenije – upisati master na Baruch College’s Zickling School of Business, na primer, postoje određene države za koje će ova institucija moći da proceni kvalifikacije. Međutim, za druge države zahtevaju da imate međunarodnu procenu akreditiva od agencije koja je odobrena od strane NACES-a (Nacionalna asocijacija službi za procenu akreditiva).

Evo nekoliko mesta za evaluaciju stranog obrazovanja. Klikom OVDE ih možete videti.

Napomena: Pre nego što se registrujete za evaluacije i nostrifikaciju, preporučili smo da se obratite kadrovskoj službi ili kancelariji za prijeme. Oni će vas voditi kroz najbolje dostupne opcije.

Nostrifikacija stranih dipoma, veština i sertifikata za rad

Angažovanje američkih službenika će vas obično uputiti na organizacije koje mogu i koje će sa uspehom proceniti i nostrifikovati vaše akreditive. Ali, u slučajevima kada se ne preporučuje nikakva usluga, možete sami odabrati uslugu procene. Kancelarija za međunarodne poslove Sjedinjenih Država preporučuje korišćenje jedne od sledećih ustanova:

  • Nacionalna asocijacija službi za procenu akreditiva (NACES) je udruženje 19 ustanova za procenu akreditiva sa standardima prijema i primenjenim kodeksom dobre prakse
  • Udruženje međunarodnih procenjivača akreditiva (AICE) je udruženje 10 službi za procenu akreditiva sa odborom savetnika i primenjenim etičkim kodeksom

Napomena: Imajte na umu da sve vrste evaluacija imaju naknade. Preporučujemo da se obratite organizacijama za sva pitanja koja imate pre nego što započnete proces.

Potvrda strane licence za profesionalnu praksu

Da biste potvrdili inostranu profesionalnu licencu, moraćete da ispunite sledeće uslove: obrazovanje, pismeni ispit i klinički pregled. Proces validacije varira od države do države, kao i od industrije. Preporučljivo je da pronađete državnog regulatora industrije u kojoj želite da se bavite zanimanjem. Oni će imati specifične protokole koji će vas voditi o tome kako možete da nostrifikujete svoju licencu za rad u jednoj od država. Većinu vremena, od vas će se tražiti da boravite najmanje godinu dana u državi.

U New York-u, agenciaj koja reguliše većinu industrija je Kancelarija za profesije (Office of the Professionals). Klikom OVDE ćete pronaći listu industrija koje će vas odvesti direktno na njihove stranice. Pošto su uslovi potrebni za validaciju licenci različiti u zavisnosti od prakse, ne možemo navesti konkretne troškove ili standardne korake.

Kao što je gore pomenuto, ne postoji jedan način da se izvrši proces nostrifikacije akreditiva. Toplo preporučujemo da se obratite gore navedenim organizacijama za konkretne korake i potrebne zahteve.

 

Izvor: Documentedny.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0