Evo kako funkcioniše “Child care” sistem u Americi

Evo kako funkcioniše “Child care” sistem u Americi

Američka Komisija za sigurnost proizvoda tužila Amazon zbog navodne prodaje opasnih proizvoda
Nova praznična pravila za policijski čas u okruzima Miami Dade i Broward
Ovo su najbolje plaćeni i najtraženiji tehnološki poslovi u Americi za 2022. godinu

Briga o deci, ili child care, je kada se oslanjate na druge da brinu o vašoj maloj deci. U Sjedinjenim Državama je uobičajeno da roditelji koriste brigu o deci dok rade ili uče.

Pojedini roditelji imigranti nikada nisu imali tu mogućnost da neko drugi brine o njihovoj deci. U Americi ćete verovatno morati da radite van svoje kuće da biste imali dovoljno novca. Ovo je posebno uobičajeno za domaćinstva sa jednim roditeljem.

Na sreću, postoji mnogo usluga za brigu o deci za roditelje koji ne mogu da ostanu kod kuće.

Mogu li se snaći bez profesionalnog čuvanja dece?

Ne moraju svi da plaćaju profesionalnu negu dece. Ako imate prijatelja ili člana porodice koji je voljan da gleda vaše dete, ovo može biti od pomoći.

Delite brigu o deci sa svojim partnerom

Vi i vaš supružnik ili partner možda možete biti u mogućnosti da radite različito radno vreme kako biste mogli da ih čuvate na smenu i tako zaobiđete neophodnost obdaništa. Ovo vam može uštedeti novac, ali takođe znači da se možda nećete viđati toliko. Ovo takođe može biti teško za muškarce iz određenih kulturnih sredina koji nisu navikli da vode računa o svojoj deci.

Deljenje brige sa drugim porodicama

Možda ćete moći da pronađete drugog roditelja koji će se „menjati“ sa vama. To znači da ćete jednog dana gledati njihovu decu, a oni drugi dan vašu. Ovo je dobra ideja ako imate porodicu, komšije ili prijetelje koji imaju decu koja su po godinama bliska vašoj sopstvenoj deci.

Koje su opcije plaćanja brige o deci?

Dnevni boravak

„Dnevni boravak“, vrtić, ili daycare, znači svakodnevnu brigu o vašoj deci od strane nekog drugog osim vas, obično van vašeg doma.

Postoje različite vrste dnevnih boravaka:

 • Dnevni boravak u kući (in-home daycare): to znači da šaljete svoje dete u tuđi dom koji predstavlja vrtić
 • Vrtić kao ustanova (daycare center): ne nalaze se u privatnim kućama i obično imaju veći broj dece. Većina vrtića zahteva da se registrujete i plaćate mesečno

Dnevni vrtići su obično dostupni od 07:00h do 18:00h, ali svaki može biti drugačiji. Neki gradovi imaju obdaništa u koje možete dovesti svoju decu na samo nekoliko sati.

Državne vlade licenciraju ’kućne’ vrtiće i vrtiće kao ustanove. To znači da proveravaju da li je obanište bezbedno ili ne. Država takođe donosi pravila za obdaništa.

Najbolje je izabrati licencirani vrtić. Možete tražiti brigu o deci po državi i pronaći listu opcija.

Dadilje/bebisiteri

Dadilja je osoba kojoj plaćate da čuva svoju decu. Većina dadilja će doći u vašu kuću. ponekad se dešava da čak i tinejdžeri čuvaju decu.

Evo nekoliko stvari koje treba imati na umu kada birate dadilju:

 • Preporuke: angažujte samo dadilje koje poznateje i kojima verujete, ili koje su vam preporučili ljudi koje poznajete. Pitajte za reference i preporuke
 • Obuka: bilo bi najbolje da vaša bebisiterka ima sertifikat za CPR (kardiopulmonalna reanimacija) i časove prve pomoći kako bi mogla da reaguje u hitnim slučajevima
 • Pitanja: razgovarajte sa kandidatom. Zatražite njegove/njene kvalifikacije i pregledajte kako njihove veštine odgovaraju potrebama vaše porodice
 • Test: obavezno obratite pažnju kako se bebisiterka ponaša u blizini vaše dece. Proverite da li se vaše dete i dadilja dobro slažu

Letnji kampovi

Tokom leta, možda ćete moći da pronađete dnevne kampove u koje ćete poslati svoje dete. U Americi, kampovi ne podrazumevaju kampovanje na otvorenom. Deca idu na dan i obično se fokusiraju na određenu aktivnost. Na primer, možete pronaći kampove za fudbal, umetnost, pozorište, crkvu itd.

Često će vaš grad imati svoje opcije kampa koje mogu biti jeftinije od drugih. Većina dnevnih kampova takođe nudi smanjene naknade za porodice sa niskim primanjima. Pitajte u svojoj školi ili društvenom centru o letnjim kampovima.

Postoje i kampovi u kojima deca mogu da prenoće i obično traju nedelju dana. Ovo će verovatno biti za sport i druga spoljašnja iskustva. Neki su za učenje. Na primer, da naučite veštine bavljenja računarima. Mnogi kampovi za noćenje takođe nude smanjene naknade za porodice sa niskim primanjima.

Pre nego što izaberete kamp, odlučite koliko vremena želite da vaše dete pohađa ovakav vid institucije. Pregledajte troškove i šta je uključeno u cenu. Razmislite o veštinama, sposobnostima ili talentima koje će vaše dete naučiti u kampu.

Koje su neke besplatne i jeftine opcije za brigu o deci?

Deca školskog uzrasta imaju pogodnosti besplatnih javnih škola počevši od pete godine. O vašem detetu se brine oko 6 sati dnevno. Neke opcije posla mogu vam ponuditi rad sa skraćenim radnim vremenom tih nekoliko sati koje fale za čuvanje.

Predškolsko

Svoju decu možete poslati u predškolske ustanove kada napune dve godine. Predškolske ustanove pomažu u pripremi dece za školu.

Sjedinjene Države imaju nacionalni program pod nazivom HeadStart, koji nudi besplatne predškolske ustanove za porodice sa niskim primanjima. Možete pronaći program u vašoj blizini pretraživanjem HeadStart lokatora (klik OVDE).

Programi posle škole

Trebalo bi da pogledate programe posle škole ako vam je potrebna briga o deci pre i posle škole. Ovi programi će pomoći vašoj deci da se prilagode novoj školi, steknu prijatelje i dobiju pomoć oko domaćih zadataka.

Mnoge škole će ponuditi jeftine ili besplatne programe posle škole za decu. Ponekad postoje posebni programi samo za mlade izbeglice.

 • Pitajte školu koju pohađa vaše dete da li postoje programi van škole koji bi mogli biti dobri za vaše dete
 • Klub dečaka i devojčica Amerike ima klubove širom Sjedinjenih Država (klik OVDE)
 • YMCA ima programe van škole, a nudi i programe brige o deci i HeadStart programe (klik OVDE)
 • Možete takođe potražiti i lokalnu organizaciju u FindHello-u u kategoriji „Deca i tinejdžeri“ (klik OVDE)
 • Pronađite program pretražujući Afterschool Alliance (kliknite OVDE)

Mogu li ostaviti dete samo kod kuće?

Nikad ne bi trebalo da ostavljate bebu ili malo dete samo kod kuće. Ostavljanje deteta bez nadzora se može smatrati zlostavljanjem i zanemarivanjem dece. Tri države imaju zakone o minimalnoj starosti za ostavljanje deteta samog kod kuće. U Ilinoisu moraju imati 14 ili više godina. u Merilendu moraju imati 8 ili više godina. U Oregonu moraju imati 10 ili više godina. u drugim državama, svaka situacija se rešava pojedinačno i definicija zanemarivanja varira.

Ostavljanje deteta samog bez odrasle osobe zavisi od njegovog uzrasta i zrelosti. Pre nego što vaše dete ostane samo kod kuće, uverite se da je naučilo o bezbednosti i šta da radi u hitnim slučajevima.

 

Izvor: Usahello.org

COMMENTS

WORDPRESS: 0