Evo kako promeniti svoje prezime nakon sklapanja braka

Evo kako promeniti svoje prezime nakon sklapanja braka

Izdavanje pasosa Republike Srbije u SAD
Izdavanje pasoša u Americi postalo izazovno: Čeka se čak do 13 nedelja
Pribavljanje dokumenata iz Srbije

Čestitamo na nedavnom sklapanju braka! Ako uzimate prezime svog novog supružnika, možda se pitate kako da se krećete kroz proces promene prezimena. Čak i ako ste dobili potvrdu braka sa svojim novim prezimenom, potrebno je još nekoliko koraka da obavite pre nego što se vaša promena imena smatra zvaničnom.

Evo odakle da počnete:

Prikupite sva bračna dokumenta

Per nego što budete mogli da ažurirate svoje identifikacione ili putne isprave, moraćete da prikupite original izvoda iz matične knjige venčanih i overene kopije. Tokom procesa promene imena, overene kopije izvoda će služiti kao dokaz same promene prezimena. Ako niste sigurni kako da dobijete overene kopije, možete kontaktirati kancelariju okružnog službenika gde je vaš originalni izvod podnet.

Ažurirajte svoju karticu socijalnog osiguranja

Nakon što prikupite overene kopije vaše bračne dozvole, moraćete da obavestite vladu Sjedinjenih Država pod kojim novim imenom želite da se vodite. Prvi identifikacioni dokument koji možete promeniti da bi odražavao vaše novo ime i prezime je vaša kartica socijalnog osiguranja. Možete se prijaviti za novu karticu socijalnog osiguranja poštom ili lično u lokalnoj kancelariji socijalnog osiguranja. Koji god metod da odaberete, moraćete da popunite zahtev za ažuriranu karticu i pokažete dokumente koji dokazuju vaš identitet, državljanstvo i razlog za promenu imena. Ako ste državljanin Sjedinjenih Država ili imigrant koji je rođen u inostranstvu, ovde možete saznati koji dokumenti se primenjuju na vašu konkretnu situaciju.

Promenite svoju vozačku dozvolu u Sjedinjenim Državama

Nakon što popunite prijavu za ažuriranu karticu socijalnog osiguranja, moći ćete da dobijete ažuriranu američku vozačku dozvolu na svoje novo prezime. Dobijanje nove vozačke dozvole se mora obaviti lično u Odeljenju za motorna vozila vaše države (DMV). Svaka država ima različite zahteve, tako da ćete želetei da proverite oficijalnu stranicu DMV-a vaše države kako biste potvrdili koje dokumente da obezbedite, kako da zakažete termin za dozvolu i još mnogo toga.

Ažurirajte svoje putne dokumente

Ažuriranje putnih dokumenata tako da odgovaraju vašim drugim oblicima identifikacije je još jedan važan korak u procesu promene prezimena nakon braka. Ako ste državljanin Sjedinjenih Država, proces ažuriranja pasoša varira u zavisnosti do vaše specifične situacije i koliko dugo je vaš trenutni pasoš bio važeći. Američki Stejt Department obrađuje sve promene pasoša – na web stranici Stejt Department-a možete saznati koji obrasce i dokumente treba da predate za svoj novi pasoš. Ako niste državljanin Sjedinjenih Država, moraćete da kontaktirate odgovarajuću državnu agenciju u svojoj državi da dobijete ažurirani pasoš sa vašim bračnim imenom.

Jednostavniji način? Usluge promene imena umesto vas

Ako želite da pojednostavite proces ili odmah dobijete ažurirane ID-eve, postoje mogućnosti usluge koje pomažu klijentima da završe svaki od ovih koraka odjednom. Ove usluge (koje možete videti klikom OVDE i OVDE) pomažu da ubrzate promenu imena pomoću unapred popunjenih državnih obrazaca i detaljnih uputstava za podnošenje dokumenata. Obe usluge su posebno dizajnirane za promene imena zasnovane na braku i nude personalizovane komplete koji uključuju sve federalne i državne obrasce koji će vam možda biti potrebni da biste uspešno završili proces.

 

Izvor: Boundless.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0