Evo koji će IT poslovi biti najviše ugroženi pojavom veštačke inteligencije

Evo koji će IT poslovi biti najviše ugroženi pojavom veštačke inteligencije

Kompanija Alto zapošljava 200 vozača iz Majamija
FK Crvenka Miami – U nedelju prva utakmica plej ofa protiv FC Rosario
Šta ako želite razvod, a ne znate gde se nalazi supružnik? Evo najbitnijih informacija

Tehnološka industrija je već otpustila 5% više radnih mesta nego tokom cele 2022. godine, a stopa otpuštanja je na pravom putu da prevaziđe brojke gubitka posla iz 2001. godine, najgore godine za otpuštanja u tehnologiji zbog kraha dot-com-a. Kako se otpuštanja i dalje povećavaju, radnici se ne plaše samo otpuštanja, već se boje i da će svi zajedno biti zamenjeni. Međutim, kompanije poput Beamery-a, globalne kompanije za upravljanje ljudskim kapitalom, kažu da alati poput ChatGPT-a i veštačke inteligencije ne bi trebalo da izazivaju strah među zaposlenima jer će ovi alati pomoći ljudima i kompanijama da rade efikasnije.

Sultan Saidov, suosnivač i predsednik Beamery-a, rekao je da se procenjuje da će AI i automatizacija uticati na 300 miliona radnih mesta širom sveta, ali da to ne znači da će ti ljudi izgubiti posao, već će se u mnogim slučajevima to pre promeniti nego izgubiti. ChatGPT je jedna vrsta GPT alata koji koristi modele učenja za generisanje ljudskih odgovora, a Saidov kaže da GPT tehnologija može pomoći radnicima da rade više od jednostavnih razgovora.

Koji poslovi će biti najugroženiji pojavom ChatGPT-a?

Saidov ukazuje na kreativce u tehnološkoj industriji, poput dizajnera, kreatora video igara, fotografa i onih koji kreiraju digitalne slike, kao na one čiji poslovi verovatno neće biti potpuno iskorenjeni. Baš kao i slični trendovi u istoriji, kreativni poslovi će biti traženi nakon široko rasprostranjenog uključivanja generativne AI i drugih AI tehnologija na radnom mestu.

Zbog ChatGPT-a, mnogi programeri softvera i inženjeri su zabrinuti za sigurnost svog posla, što dovodi do toga da neki traže nove veštine i nauče kako da osmisle generativnu veštačku inteligenciju i dodaju ove veštine u svoj životopis. Ipak, Sameer Penakalapati, izvršni direktor Ceipala, platforme za sticanje talenata vođene veštačkom inteligencijom, kaže da ovi poslovi i dalje postojati, ali da bi zadaci i odgovornosti mogli biti umanjeni GPT-om i generativnom veštačkom inteligencijom.

Nedavna studija OpenAI, kreatora ChatGPT-a, otkrila je da bi otprilike 80% američke radne snage moglo imati najmanje 10% svojih radnih zadataka pod uticajem uvođenja modela učenja u GPT tehnologiji, dok bi otprilike 19% radnika moglo da vidi 50 % njihovih zadataka preuzetih od strane GPT-a.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar

    Mislim da je strah preteran. AI neće da zameni prave stručnjake, u bilo kojoj oblaci. Pravi stručnjaci će koristiti ovu alatku. Na primer, i sada se može prevoditi neki tekst preko Google prevodioca, ali čovek ponovo mora proći ceo tekst da bi proverio da li je sve OK. To je posebno važno kod sudskog prevoda. Isto i kod copywritera, AI može generirati tekst ali neće biti unikatan, a unikatnost je to što se vrednuje.
    Ono što može da bude je da će AI skratiti vreme rada i podići produktivnost. Poslovi će se promeniti, ali ja verujem da će trebati još više ljudi. NE trba se plašiti AI-a