Evo na koga se odnosi Trampova uredba o zabrani imigracije u SAD

Evo na koga se odnosi Trampova uredba o zabrani imigracije u SAD

Nezaposleni Amerikanci mogu dobijati naknade za nezaposlene i ako odbiju posao zbog straha od Covid-a
Na Miami Beach-u otvoren novi Alton Food Hall
9 besplatnih umetničkih instalacija na Art Basel-u 2022 koje morate videti

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je uredbu o privremenom obustavljanju imigracije u Ameriku koja će važiti 60 dana.

Tramp je rekao da je takva mera doneta da bi se radna mesta, zbog aktuelne krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, sačuvala za Amerikance.

Potencijalno, ako Bela kuća tako odluči u skladu sa epidemiološkom i ekonomskom situacijom, važenje uredbe može i da se produži.

Ko je sve obuhvaćen uredbom?

Prema analizi Instituta za migracionu politiku iz Vašingtona, ova uredba bi mogla blokira zelene karte za čak 20 hiljada ljudi mesečno, prenosi Rojters.

Ali, ima i mnogo izutetaka.

Uredbom se privremeno obustavlja imigracija bazirana na porodičnim vezama, takozvano spajanje porodica, ali su od toga izuzeti supružnici onih koji su već u SAD i imaju zelene karte, kao i njihova deca.

Takođe, neće biti pogođeni oni koji su u procesu dobijanja zelene karte, a već su u Americi.

Obustavlja se imigracija na poslovnoj osnovi, ali uredbom nisu obuhvaćeni radnici koji u Ameriku dolaze sa vizama na određeno vreme, kao što su radnici na farmama, ili oni koji dolaze u SAD sa H-1B vizama.

Od primene uredbe su izuzeti doktori, medicinske sestre i ostali zdravstveni radnici, kao i oni čije se prisustvo u SAD smatra “ključnim” za borbu protiv pandemije.

Uredbom je predviđena suspenzija lutrije za zelenu kartu, preko kojeg u Ameriku godišnje može da dođe i do 50 hiljada ljudi.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0