Evo šta sve obuhvata novi zakon koji će milionima imigranata omogućiti put do legalnog statusa

Evo šta sve obuhvata novi zakon koji će milionima imigranata omogućiti put do legalnog statusa

Šta je DUI? Evo kako vam vožnja u pijanom stanju može promeniti život u Americi
Kako da prijavite dete rodjeno u SAD u matičnu knjigu rođenih i knjigu državljana Republike Srbije
Amerika se ponovo otvara za putnike iz inostranstva, ali samo za one sa potvrdom o vakcinaciji

Sjedinjene Američke Države najavile su opsežni zakon o imigracijama koji će otvoriti put do američkog državljanstva milionima imigranata koji se već nalaze u Americi, te omogućiti da oni koji su kao deca dovedeni u SAD dođu do validnih ličnih dokumenata.

Ovaj zakon će se uskoro naćin pred usko podeljenim Kongresom SAD, a predstavlja pokušaj novoizabranog predsednika Džozefa Bajdena da ponovo započne razgovore o reformi američkog imigracionog sistema.

Novi predloženi zakon otišao je dalje od poslednjih napora da se izmeni imigraciona politika iz 2013. godine, i to smanjujući potrebno vreme za sticanje državljanstva sa 13 na osam godina. Time bi imigranti bili u privremenom statusu pet godina, a naredne tri bi čekali da dobiju državljanstvo.

Izuzetak bi bili imigranti bez dokumenata koji su u SAD došli kao deca. Takve osobe bi mogle direktno doći do zelene karte ukoliko ispunjavaju uslove.

Evo šta zakon, pod nazivom Zakon o državljanstvu Sjedinjenih Američkih Država 2021.godine, uključuje:

Plan za put ka državljanstvu

Novi zakon ide dalje od poslednjeg pokušaja iz 2013.godine tako što smanjuje vreme za sticanje državljanstva na osam godina umesto trinaest, prema navodima zvaničnika administracije.

Prvo, pojedinci bi bili u privremenom statusu pet godina, a naredne tri bi čekali da dobiju državljanstvo, što ukupno iznosi osam godina.

Postoji izuzetak za imigrante bez dokumenata koji su u Sjedinjene Države došli kao deca, koji spadaju u oblik humanitarnih okolnosti poznat kao Privremeno zaštićeni status ili su poljoprivredni radnici. Te osobe mogu direktno pristupiti zelenim kartama ako ispunjavaju uslove, uključujući i bezbedonosne provere.

Da bi ispunjavali uslove za plan legalizacije zakona, imigranti su morali biti u zemlji pre 1.januara 2021.godine.

Promena terminologije

Bajdenov predlog zakona, ukoliko bude usvojen, će takođe ukloniti naziv „stranac“ (alien) iz američkih zakona o imigraciji, zamenjujući je terminom „negrađanin“ (noncitizen). Promena je, rekao je zvaničnik administracije, „donešena kako bi bolje odrazila predsednikove vrednosti i shvatanja o pitanju imigracije“.

Američki zakon trenutno definiše „stranca“ kao „bilo koju osobu koja nije državljanin ili nacionalni pripadnik Sjedinjenih Država“. Zvaničnici su u prošlosti ukazivali na rasprostranjenost tog izraza u američkim zakonima kako bi opravdali svoje izbore reči.

Međutim, izraz „ilegalni stranac“, koji su zagovornici prava imigranata dugo opisivali kao dehumanizujuću klevetu, je postao još veći izvor debate za vreme Trampove ere – neki vrhunski savezni zvaničnici su podsticali njegovu upotrebu dok je nekoliko država i lokalnih vlada preduzimalo mere da se izraz zabrani.

imigracio vodic za ameriku miami glasnik

Predlog zakona takođe obezbeđuje određena sredstva za Američku službu za državljanstvu i imigraciju

Rešiti zaostale aplikacije

Nacrt zakona bi izuzeo određene kategorije od računanja u odnosu na godišnja ograničenja. Na primer, supružnici, partneri i deca zakonitih, stalnih rezidenata koja su mlađa od 21. godine će biti izuzeti od ograničenja. Predlog zakona takođe obezbeđuje određena sredstva za Američku službu za državljanstvu i imigraciju kako bi se rešile zaostale prijave za azil.

Promene u sistemu legalne imigracije

Predlog zakona obezbeđuje sredstva za veći broj imigracionih sudija i stavlja naglasak na pristup braniocima. Odobrava finansiranje branilaca za decu i ranjive pojedince. Takođe ukida jednogodišnje ograničenje za podnošenje zahteva za azil.

Ova mera bi takođe ukinula zabranu ponovnog ulaska u Sjedinjene Države ako je pojedinac prethodno ilegalno boravio u zemlji.

Povećava broj dostupnih, takozvanih, viza raznovrsnosti (diversity visas) koje se dodeljuju nasumičnim odabirom u odabranim zemljama kako bi se promovisala imigracija iz mesta koja inače ne šalju mnogo imigranata u Ameriku. Ovaj zakon bi povećao broj odobrenih viza na godišnjem nivou sa 55.000 na 80.000, izjavio je zvaničnik administracije.

Zakon predviđa stvaranje komisije sastavljene od poslodavaca, sindikata i zagovornika građanskih prava koja će davati preporuke za poboljštanje verifikacije radnika, prema navodima zvaničnika administracije. Ova mera bi takođe povećala zaštitu za imigrante koji istupe kako bi prijavili kršenje zakona o radu i povećala kazne za poslodavce koji svesno zapošljavaju radnike bez dokumenata.

Investiranje u američko-meksičku granicu i Centralnu Ameriku

Zakon će se baviti osnovnim uzrocima migracija i raditi na njihovom rešavanju, na primer, suzbijanjem krijumčara i mreže narkotika i trgovine ljudima. Nastojao bi da stvori legalne i sigurnije puteve za migraciju uspostavljanjem procesuiranja izbeglica u Centralnoj Americi kao i investicioni plan u regionu, vredan $4 milijarde.

Biće razvijen u dvostranačkom maniru, pre svega, ali će takođe zahtevati od zemalja u regionu da ponovo potvrde posvećenost izmenama, da ulože sopstvene resurse i preduzmu mere za reformu svojih sistema“, rekao je zvaničnik uprave.

Mera takođe uključuje unapređenje tehnologije i infrastrukture na granici, poput pojačanog nadzora u ulaznim lukama.

COMMENTS

WORDPRESS: 0