Evo zašto se u Americi otkazuje na hiljade letova dnevno i kada bi se situacija mogla poboljšati

Evo zašto se u Americi otkazuje na hiljade letova dnevno i kada bi se situacija mogla poboljšati

FK Crvenka Miami – Nova sezona počinje u nedelju!
Miami-Dade: Plaže se neće otvoriti 1. juna
USCIS šalje dve trećine radnika na odmor nakon neuspelih pregovora oko novog paketa pomoći

Avio-kompanije nisu bile pošteđene poslednjeg talasa COVID-19, koji je desetkovao posade u avio-kompanijama koje su već smanjile svoju radne snage nakon kolapsa vazdušnog saobraćaja 2020.

Novi talas COVID-19 stigao je u isto vreme kada je sezona praznika i kada se dobar deo Amerike sprema zaodmor. Pored toga, severozapad Pacifika i druga područja zahvatile hladne i jake snežne oluje.

Konvergencija sve tri avio-kompanije je primorala da otkažu hiljade letova počevši od Badnje večeri. Od četvrtka popodne, oko 7.800 letova koji polaze iz, idu u ili unutar SAD je odloženo, prema kompaniji za praćenje letova FlightAvare. Više od 1.100 njih bilo je u četvrtak.

Amerika nije izuzetak. U inostranstvu je bilo na hiljade otkazivanja. Evropske i australijske aviokompanije izveštavaju o istim logističkim problemima u vezi sa COVID-19 i posadama. Kineske avio-kompanije su napravile veliki procenat otkazivanja.

Kada bi se situacija mogla poboljšati?

Američki zdravstveni zvaničnici su ove nedelje prepolovili smernice na petodnevni karantin za asimptomatske Amerikance koji se zaraze korona virusom. Stručnjaci iz avio-industrije kažu da će to ublažiti probleme sa osobljem zbog kojih su avio-kompanije naterale da odlažu letove — ali sindikati stjuardesa kažu da su oprezni u pogledu promene i njenog uticaja na zdravlje radnika. Ipak, broj slučajeva COVID-19 nastavlja da raste. I to nije jedini problem.

Može potrajati do nedelju dana da se avio-kompanije u potpunosti oporave od dugotrajnog lošeg vremena, rekao je Džim Hecel, stručnjak za operacije avio-kompanija u Cirijumu.

Prelazak preko praznične gužve će takođe pomoći. Januar i februar su meseci sa najmanje putovanja u godini nakon novogodišnje gužve, rekao je Vilis Orlando, viši stručnjak za letove u Scott’s Cheap Flights. „Trebalo bi da ima mnogo više prostora za aviokompanije da preseku rute, preraspodele pilote i imaju osoblje u rezervi.“

Neke avio-kompanije su takođe prepoznale da spoj praznične gužve, COVID-19 i lošeg vremena onemogućavaju nastavak trenutnih rasporeda.

JetBlue je u sredu saopštio da smanjuje svoj raspored do sredine januara u nadi da će kupcima dati više vremena da naprave alternativne planove umesto da trpe otkazivanja u poslednjem trenutku – iako je još uvek verovatno da će ih biti.

NBC

COMMENTS

WORDPRESS: 0