Evog zbog čega je Amerika protiv kovid pasoša i šta je njihova alternativa

Evog zbog čega je Amerika protiv kovid pasoša i šta je njihova alternativa

U Compass Areni uspešno održan prvi Balkan Business Conference!
Trka prema dnu: Kako inflacija “cedi” novčanike stanovnika Majamija
Koliko vredi $1500 u SAD? U Kanzasu stan od 150 kvadrata, u Njujorku soba

Američka administracija predsednika Džozefa Bajdena saopštila je da neće uspostavljati nacionalni sistem “pasoša za vakcinisane protiv kovida”, već da će, umesto toga, prepustiti privatnim kompanijama da primene mehanizme kako bi građani dokazivali da su vakcinisani radi putovanja i drugih aktivnosti.

Ove nedelje, Njujork je postao prva država koja je ponudila digitalni “pasoš za vakcinu” – besplatnu aplikaciju i vebsajt za dokazivanje negativnog statusa na kovid, kroz podatak o vakcinaciji ili kroz dokaz o negativnom testu na kovid 19, prenosi Glas Amerike (VOA).

Moramo da poštujemo privatnost ljudi. Moramo da budemo sigurni da je sistem precizan i tačan. Definitivno treba još razraditi stvari, ali mislim da će ovo biti deo rešenja – kazao je gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio.

Privatne kompanije širom sveta već koriste digitalne potvrde o vakcinaciji u turizmu, industriji zabave i drugim granama.

Nekoliko zemalja, među kojima su Kina i Izrael, pokrenule su zvanične, nacionalne sisteme, ali se ne očekujte da će SAD slediti taj primer, navodi VOA.

– Neće postojati centralizovana, univerzalna federalna baza podataka o vakcinisanima, niti nalog građanima sa federalnog nivoa da svi imaju istu potvrdu o vakcinaciji – izjavila je na brifingu za novinare Džen Psaki, portparolka Bele kuće.

Sertifikati o vakcini su kontroverzno pitanje u SAD, a neki republikanski guverneri su čak izdali uredbe kojima se zabranjuje takva vrsta sertifikacije, dodaje VOA.

Bajdenova administracija poziva privatne entitete da pronađu sopstvena rešenja, ali će pružati smernice da bi se ispunili određeni standardi, što uključuje i dostupnost i finansijsku pristupačnost serfitikacije.

Svetska zdravstvena organizacija takođe se protivi ideji “kovid pasoša” za putovanja između različitih zemalja.

– U ovom stadijumu, nismo sigurni da vakcina sprečava prenošenje bolesti, a postoje i brojna druga pitanja uz samo pitanje diskriminacije prema ljudima koji neće moći da dobiju vakcinu, iz različitih razloga – izjavila je Margaret Haris, portparolka SZO.

Blic

COMMENTS

WORDPRESS: 0