Evropska Unija produžila zabranu putovanja, Amerikancima i dalje zabranjen ulaz

Evropska Unija produžila zabranu putovanja, Amerikancima i dalje zabranjen ulaz

Pomozimo našoj naučnici da osvoji Evropsku nagradu za pronalazače
Deset najvećih aerodroma u Sjedinjenim Državama
Razmišljate o kupovini auta? Evo odgovora na pitanje koje vreme je najbolje za kupovinu

Evropska Unija je na poslednjem zasedanju donela odluku o listi zemalja čijim je stanovnicima dozvoljen ulazak u zemlje članice pomenutog saveza. Sjedinjene Američke države se još uvek ne nalaze među njima.

Evropska Unija je donela  zvaničnu odluku o ukidanju zabrane putovanja turistima koji žele da putuju Evropom, međutim Amerika se još uvek ne nalazi na listi odborenih zemalja. Ova odluka zvanično stupa na snagu od osmog avgusta. Saopštenje EU povodom zabrane Sjedinjenim Američkim Državama sadrži i obrazloženje ove odluke koje kaže da je njenim stanovnicima i dalje zabranjen pristup Evropi zbog nemogućnosti države da se izbori sa pandemijom koronavirusa.

Od 14.avgusta, Amerika je imala 5,3 miliona potvrđenih pozitivnih nalaza koronavirusa što je više nego bilo koja država na svetu, saopštava Džon Hopkins Univerzitet. Nakon Amerike je Brazil sa 3,2 miliona pozitivnih građana na virus nakon čega sledi Indija sa skoro 2,5 miliona pozitivnih. Brazil i Indija se takođe ne nalaze na listi zemalja odobrenih od strane Evropske Unije. Amerika je nažalost vodeća zemlja i po broju smrtnih slučajeva sa 168,000 preminulih od 14.avgusta.

Evropska Unija je 01. jula prvi put otvorila svoje granice turistima nakon zabrane koja je važila od 17.marta. Ove mere su produživane tri puta do 01. jula kada su granice zvanično otvorene za neke od zemalja a za stanovnike unutar ovog saveza kretanje je dozvoljeno još od 15.juna. Lista odobrenih zemalja je sastavljena na osnovu nekoliko kriterijuma: broju novih pozitivnih slučajeva u poslednjih 14 dana po glavi stanovnika, stabilnom ili opadajućem trendu novih slučajeva u istom vremenskom periodu i državnoj strategiji za borbu sa virusom koja uključuje testiranja, nadzor socijalnog distanciranja, mere suzbijanja virusa kao i tretiranje i oporavak obolelih.

Po odluci donetoj od strane Saveza, sledeće zemlje imaju dozvoljen pristup zemljama Unije:
• Australija
• Kanada
• Džordžija
• Japan
• Novi Zeland
• Ruanda
• Južna Koreja
• Tajland
• Tunis
• Urugvaj

Na listi se uskoro može naći i republika Kina pod uslovom da dozvoli stanovnicima Unije ulazak u svoju zemlju.
Stanovnici Andore, Monaka, San Marina i Vatikana će biti razmotreni kao stanovnici Evrope počevši od ukidanja zabrane kretanja. Prvobitna lista koja je važila od 1. do 15.jula je obuhvatala i Srbiju i Crnu Goru međutim ove dve zemlje nisu bile obuhvaćene listom zemalja koja je stupila na snagu od 16.jula. Navedeni spisak se redovno dopunjuje što ostavlja mogućnost ponovnog dodavanja zemalja, kao i njihovog ukidanja. Odluka o zabrani nije zakonski obavezujuća za zemlje članice ali su se lideri Evrope jednoglasno dogovorili da članice ne bi trebalo da donose sopstvene regulative pre nego što se o njima zvanično donese odluka. Tu odluku je doneo savez koji je poznat kao Evropska Unija sa dodatkom zemalja poput Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Portugala, Italije i mnogih drugih.

Uprkos striktnim saopštenjima, postojala su i odstupanja kao što je Nemačka koja je dozvolila pristup samo 7 od 10 zemalja sa liste kao i Hrvatska koja je 10.jula otvorila svoje granice svim internacionalnim putncima koji obezbede dokaz o negativnom testu na virus u roku od 48 sati od stupanja na granice ili pristanu na obavezan karantin u trajanju od 14 dana.

COMMENTS

WORDPRESS: 0