FBI: Zločini iz mržnje u SAD u 2020. najbrojniji u poslednjih 12 godina

FBI: Zločini iz mržnje u SAD u 2020. najbrojniji u poslednjih 12 godina

Amazon za Prime Day 2022 poklanja $90. Evo kako da ih unovčite
Novak Đoković po sedmi put osvojio Vimbldon!
Cena goriva na Floridi na najnižem nivou od februara

Broj zločina iz mržnje u Sjedinjenim Državama porastao je prošle godine na najviši nivo u periodu dužem od jedne decenije, u čemu prednjači porast napada na na crnce i ljude azijskog porekla, izvestio je u ponedeljak Federalni istražni biro (FBI).

Podaci za 2020, koje je FBI-u dostavilo više od 15.000 agencija za sprovođenje zakona širom zemlje, identifikovali su 7.759 zločina iz mržnje u 2020. godini, što je povećanje od šest odsto u odnosu na 2019. i najveći broj od 2008. godine.

Podaci FBI -a pokazali su da je broj prekršaja protiv crnaca porastao na 2.755 sa 1.930, a incidenti protiv Azijaca skočili su na 274 sa 158.

Od 7.426 krivičnih dela počinjenih iz mržnje koja su klasifikovana kao zločini protiv ljudi, za razliku od krivičnih dela protiv imovine, 53,4 odsto je zastrašivanje, 27,6 odsto jednostavan napad, a 18,1 odsto težak napad. Dvadeset dva ubistva i 19 silovanja prijavljena su kao zločini iz mržnje.

“Sprečavanje i reagovanje na zločine iz mržnje i incidente iz mržnje jedan je od najvećih prioriteta Sekretarijata za pravosuđe”, rekao je američki državni tužilac Merik Garland u saopštenju. “Statistika FBI-a o zločinima iz mržnje za 2020. godinu pokazuje hitnu potrebu za sveobuhvatnim odgovorom”.

Sekretarijat za pravosuđe upozorilo je da grupe belih suprematista predstavljaju rastuću bezbednosnu pretnju nakon smrtonosnog napada na Kapitol SAD 6. januara.

U isto vreme, izveštaji o napadima na azijske Amerikance i ostrvljane Pacifika nadahnuti mržnjom takođe su u porastu, podstaknuti, kako mnogi kažu, izjavama tadašnjeg predsednika Donalda Trampa u kojima je krivio Kinu za pandemiju Kovida 19.

U maju je Garland predstavio nove korake koji će pomoći državnoj i lokalnim policijama da prate i istražuju zločine iz mržnje, koje su lokalni organi reda uobičajeno nedovoljno prijavljivali FBI-u i pozvao je odeljenje da preispita moguće zločine iz mržnje.

Zakon o zločinima iz mržnje za borbu protiv nasilja nad Azijskim Amerikancima usvojen je u aprilu u američkom Senatu uz ogromnu dvostranačku podršku.

Mera je odredila zaposlenog u Sekretarijatu za pravosuđe da ubrza preispitivanje zločina iz mržnje prijavljenih policiji tokom pandemije Kovida 19.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0