FED povećao kamatne stope za 0.75. Sada su na najvišem nivou od 2008. godine

FED povećao kamatne stope za 0.75. Sada su na najvišem nivou od 2008. godine

Američki pasoš kroz vojnu službu. Evo šta sve treba da znate o ovom procesu
Nezaposleni Amerikanci mogu dobijati naknade za nezaposlene i ako odbiju posao zbog straha od Covid-a
Majami drugu godinu zaredom proglašen za najsrećniji grad u Americi!

Federalne rezerve su u sredu odobrile četvrto uzastopno povećanje kamatnih stopa za tri četvrtine poena i nagovestile potencijalnu promenu u načinu na koji će pristupiti monetarnoj politici za smanjenje inflacije.

U dobro telegrafisanom potezu koji su tržišta očekivala nedeljama, centralna banka je podigla svoju kratkoročnu stopu zaduživanja za 0,75 procentnih poena na ciljni raspon od 3,75%-4%, što je najviši nivo od januara 2008.

Ovaj potez nastavio je najagresivniji tempo zaoštravanja monetarne politike od ranih 1980-ih, kada je poslednji put inflacija bila ovako visoka.

Novo saopštenje nagovestilo je tu promenu politike, rekavši da će Fed prilikom određivanja budućih povećanja „uzeti u obzir kumulativno zaoštravanje monetarne politike, zaostajanja sa kojima monetarna politika utiče na ekonomsku aktivnost i inflaciju, kao i ekonomska i finansijska kretanja.

Ekonomisti se nadaju da je ovo „smanjenje“ politike o kome se mnogo govorilo, a moglo bi doći do povećanja stope za pola poena na sastanku u decembru, a zatim i nekoliko manjih povećanja 2023.

CNBC

COMMENTS

WORDPRESS: 0