Federalne rezerve opet podigle kamatne stope za 25 baznih poena. Evo šta to znači za vas

Federalne rezerve opet podigle kamatne stope za 25 baznih poena. Evo šta to znači za vas

Florida: Najmanji broj zaraženih od Covid 19 u 2021. godini
Kako će se izgledati tržište poslova nakon pandemije? Najtraženija zanimanja i ona koja će nestati!
18 najboljih mesta za posetu u Sjedinjenim Državama tokom decembra

Federalne rezerve su u sredu povećale stopu federalnih sredstava za 25 baznih poena, dodatno povećavajući kolko ćete verovatno plaćati kada su hipoteke u pitanju, autofinansiranja, kreditne kartice i zajmovi.

Sa svojim osmim uzastopnim povećanjem, stopa federalnih fondova – koja utiče na kamatne stope koje banke naplaćuju – podignuta je na raspon od 4,5% do 4,75%. To je najviše povećanje od 2007. godine.

Federal Reserve Board Chair Jerome Powell speaks at a news conference after a Federal Open Market Committee meeting at the Federal Reserve Board Building in Washington, DC on December 14, 2022.

To znači da će mesečni troškovi za nove hipoteke ili hipoteke sa varijabilnom kamatnom stopom još malo porasti, nakon što su se prošle godine udvostručili zbog niza povećanja stopa. Kamata na kreditne kartice će verovatno porasti sa 19% na 20%. Iako će iznosi varirati, troškovi za autofinansiranje i lične zajmove će takođe blago porasti.

Uticaj jednog povećanja kamatne stope za četvrtinu poena je prilično minimalan, ali kada pogledamo kumulativni efekat povećanja stopa, uticaj na domaćinstva postaje jasan“, kaže glavni finansijski analitičar Bankrate-a, Greg McBride.

Kamatne stope na kreditnim karticama dostigle su rekordne visine, stope na kreditne linije za vlasnički kapital su se skoro udvostručile u protekloj godini, a udvostručenje hipotekarnih stopa je dovelo tržište nekretnina iz usijanog u ledeno hladno u periodu od nekoliko meseci“, navodi McBride.

Povećanje kamata ima za cilj smanjenje inflacije poskupljenjem troškova zaduživanja, ali i usporavanja privrednog rasta, što može dovesti do recesije. Nedavna anketa ekonomista navodi da šanse za recesiju u 2023.godini iznose 61%.

Stopa inflacije je pala sa svog najvišeg nivoa u junu u odnosu na isti period prošle godine od 9,2% na 6,5% u decembru 2022.godine, što je i dalje znatno ispod referentnog cilja Fed-a od 2%.

Iz tog razloga, predsednik Federalnih rezervi Jerome Powell ponovo je potvrdio svoju posvećenost održavanju kamatnih stopa povišenim sve dok se inflacija ne ukroti.

Investitori i Fed se ne slažu oko toga kuda idu kamatne stope u 2023.godini

Kao deo decembarske prognoze Centralne banke, 17 od 19 zvaničnika Fed-a projektovalo je stope iznad 5% do 2023.godine, a dva od njih predlažu stope veće od 5,5%.

Međutim, uprkos Powell-im komentarima pre nekoliko dana, čini se da investitori ne veruju da će se Fed držati povišenih stopa u 2023.godini. U sredu rano popodne, trgovci su predviđali verovatnoću od 97,2% da će kamatne stope biti 5% ili manje do sledećeg decembra, prema CME-ovoj FedWatch alatu za korišćenje.

Uopšteno govoreći, ovo odražava uverenje da je ili recesija neminovna i da će Fed morati da počne da smanjuje stope 2023.godine da bi stimulisao ekonomiju, ili da će inflacija brzo pasti u toku godine, negirajući potrebu za povišenim kamatnim stopama, kaže Liz Young, šef investicione straregije u SoFi, online banci.

Ali ne postoje garancije da će se inflacija brzo opustiti na „linearni način“, posebno sa privredom koja je ostala relativno jaka uprkos uzastopnom povećanju stopa u 2022.godini, navodi Young-ova.

Mislim da postoji ogromna količina ’ukrasnog papira’ oko delova ekonomije, posebno tržišta rada“, navodi Young-ova. To znači da će negativnim efektima koje povećanje stopa ima na „rad, rast i profit trebati više vremena da pokažu svoje pravo lice“.

Moja najgora noćna mora, a verovatno i najgora noćna mora investitora, je da se ovo ’čistilište’ nastavlja do kraja 2023.godine a da onda imamo recesiju i 2024.godine. Mislim da bi to bila najduža godina naših života“.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0