Federalni sudija blokirao spajanje Jet Blue i Spirit Airlines

Federalni sudija blokirao spajanje Jet Blue i Spirit Airlines

Ove američke države imaju najstrožije zakone o oružju u 2022.godini
Freedom Tower – Simbol slobode u centru Majamija!
Domaći proizvodi u srcu Miami Beacha – EXPREZO MARKET

JetBlue Airways i Spirit Airlines su u ponedeljak saopštili da prekidaju svoj dogovor o spajanju, nedeljama nakon što su izgubili sudski spor protiv savezne antimonopolske tužbe koja je osporila sporazum.

Direktori dve avio-kompanije su naveli regulatorne prepreke kao razlog za prekid njihovog sporazuma o spajanju.

Federalni sudija u januaru je podržao Ministarstvo pravde i blokirao pokušaj JetBlue-a da preuzme niskotarifnog prevoznika Spirit. Sudija William Young je u svojoj odluci rekao da bi preuzimanje Spirit-a od strane JetBlue-a “naškodilo putnicima koji paze na troškove, a koji se oslanjaju na niske cene Spirit-a.” Avio-kompanije su tvrdile da je spajanje neophodno kako bi se bolje takmičile sa većim avio-kompanijama koje kontrolišu većinu američkog tržišta.

JetBlue i Spirit su uložili žalbu na odluku sudije, ali je JetBlue napomenuo da je žalba bila neophodna prema uslovima sporazuma o spajanju. Analitičari su očekivali malo šanse za uspešnu žalbu.

Ministarstvo pravde je pozdravilo vesti u ponedeljak, godinu dana nakon što je podnelo tužbu za blokiranje sporazuma.

“Današnja odluka JetBlue-a je još jedna pobeda za rad Ministarstva pravde u korist američkih potrošača,” rekao je ministar pravde Merrick Garland u saopštenju.

Cene deonica Spirit-a su pale gotovo 11% u ponedeljak, završavajući trgovačku sesiju na najnižoj ceni od 5,76 dolara po deonici, dok je deonica JetBlue-a zatvorena sa više od 4% rasta na 6,75 dolara.

“Bio je to hrabar i odlučan plan namenjen potresanju statusa quo industrije, i bili smo u pravu da se takmičimo sa Frontier-om i iskoristimo priliku koja bi ubrzala naš rast i pružila više mogućnosti našim članovima posade,” rekla je CEO JetBlue-a Joanna Geraghty u belešci osoblju u ponedeljak.

“Međutim, s obzirom na odluku federalnog suda i kontinuiranu opoziciju Ministarstva pravde, verovatnoća da dobijemo zeleno svetlo za nastavak spajanja u bliskoj budućnosti je izuzetno niska,” dodala je.

cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0