Fejsbuk plaća 725 miliona dolara za neovlašćeno deljenje podataka korisnika. Evo kako da se prijavite

Fejsbuk plaća 725 miliona dolara za neovlašćeno deljenje podataka korisnika. Evo kako da se prijavite

Smorgasburg Miami – Najveći bazar hrane na otvorenom stigao je u Wynwood
Letnji poslovi na kojima možete zaraditi i do 300$ dnevno
Reserve a parking spot for your truck at AAA Truck Parking

Sa Fejsbukom je postignuta nagodba u okviru skupne tužbe od 725 miliona dolara, koja se odnosi na sve korisnike ove društvene mreže u Sjedinjenim Državama tokom proteklih gotovo 15 godina.

Tužba, koja je trenutno na čekanju pred Okružnim sudom za Severni okrug Kalifornije, tvrdi da je Fejsbuk bez dozvole korisnika omogućio pristup njihovim podacima trećim licima, i da nije nadzirao ili kontrolisao ovaj pristup podacima od strane trećih lica.

Među ovim trećim licima je i nekada aktivna politička konsultantska firma Cambridge Analytica, koja je kasnije koristila ove podatke za političko oglašavanje na Fejsbuku.

Ova obimna tužba obuhvata sve korisnike Fejsbuka u SAD-u u periodu od 24. maja 2007. do 22. decembra 2022. godine.

Oni koji ispunjavaju određene uslove mogu podneti zahtev kako bi bili uključeni u nagodbu u okviru ove skupne tužbe, a rok za podnošenje zahteva je 25. avgust 2023. godine.

Do tog roka ima još nekoliko meseci da se podnesu zahtevi za ovu nadolazeću nagodbu. Iako trenutno nije poznato koliko će iznositi nagodba od 725 miliona dolara, ne treba očekivati da će ovo promeniti život korisnika Fejsbuka.

Konačan iznos plaćanja za svakog pojedinca zavisiće od toga koliko je dugo svaka osoba koristila Fejsbuk, kao i od broja korisnika koji podnesu zahtev za nagodbu pre isteka roka.

Iako rok za podnošenje zahteva ističe 25. avgusta, postoji još nekoliko drugih rokova na koje treba obratiti pažnju. Link za prijave. 

NBC

COMMENTS

WORDPRESS: 0