Florida beleži najveći rast stopa osiguranja kuća u Americi

Florida beleži najveći rast stopa osiguranja kuća u Americi

Fort Lauderdale: Ovaj restoran poslužuje jedno od najboljih jela u Americi
Florida će postati prva država koja neće preporučiti COVID vakcinu za zdravu decu
Kako se prijaviti za zelenu kartu? Evo šta sve treba da znate o ovom procesu

Premije osiguranja kuća na Floridi u poslednjih nekoliko godina naglo su porasle, a nove procene kompanije za analizu podataka otkrivaju da rast premija na Floridi premašuje rast premija u bilo kojoj drugoj državi. Brojke jasno pokazuju ogroman uticaj ovog trenda na novčanike potrošača na Floridi, gde su troškovi osiguranja kuća porasli za oko 57% od 2015. godine, prema LexisNexis Risk Solutions. Ovo je skoro trostruko više od nacionalnog proseka (21%) i značajno prevazilazi drugu državu sa najvećim prosečnim povećanjem osiguranja kuće, Nebrasku (43%).

Jedan od glavnih faktora koji doprinose ovom trendu su klimatske promene. Zagrevanje okeana i izmenjena atmosfera povećavaju verovatnoću intenziviranja uragana i češćih jakih oluja. Uragani koji su nedavno pogodili Floridu prouzrokovali su velike štete i doveli do bankrota nekoliko osiguravajućih kompanija na Floridi. Međutim, postoje i drugi, svakodnevni faktori koji doprinose ovom problemu, prema stručnjacima za osiguranje. Inflacija je povećala troškove građevinskog materijala i rada za popravku ili obnovu kuće. Povećanje kamatnih stopa takođe je uticalo na troškove zaduživanja osiguravajućih i reosiguravajućih kompanija. Razvoj novih stambenih objekata u ranjivim poplavnim područjima i na obalama koje su podložne eroziji takođe povećava rizik i koncentriše udare na osiguravajuće kompanije. Svi ovi faktori stvaraju krizu u industriji osiguranja koja povećava životne troškove za vlasnike kuća i iznajmljivače širom Floride, od Key West-a do Panhandle-a.

Florida prednjači u SAD u povećanju premije osiguranja kuće

Florida je na čelu Sjedinjenih Američkih Država kada je u pitanju povećanje premija osiguranja kuća. Polise osiguranja vlasnika kuća obično pokrivaju štetu od uragana i drugih nepogoda poput požara, udara groma i krađe. U poslednjih nekoliko godina, Florida je bila pogođena nizom razornih uragana, uključujući uragan Irmu 2017, uragan Michael 2018. i uragan Ian 2022.godine. Samo ove tri oluje su prouzrokovale štetu od skoro 200 milijardi dolara na Floridi. To je jedan od razloga zbog kojeg premije rastu u državi, izjavio je Chris Dittman, šef strategije Floride u Aon Reinsurance Solutions. Dittman je naglasio da je Florida iskusila značajan broj ovih događaja u poslednjih pet ili šest godina, što je izazvalo pitanja o tome da li je ovo nova normalnost i da li treba očekivati češće katastrofe na Floridi.

Uragani su dodatno pogoršali već nestabilno tržište osiguranja na Floridi. Čak i pre nego što je uragan Ian udario, šest osiguravajućih kompanija na Floridi proglasilo je nelikvidnost 2022. godine, što znači da nisu mogli da isplate potraživanja. Ostale osiguravajuće kompanije su odlučile da u potpunosti napuste državu. Ovo je deo šireg trenda u kojem osiguravajuće kompanije povlače svoje usluge iz ugroženih država, ostavljajući domove neosigurane. Dva najveća osiguravača u državi, State Farm i Allstate, već su prekinuli izdavanje novih polisa osiguranja kuće u Kaliforniji zbog rizika od šumskih požara izazvanih klimatskim promenama. Dittman je istakao da State Farm i Allstate sada imaju manji udeo na tržištu osiguranja kuća na Floridi u poređenju s drugim velikim državama. To je stvorilo nestabilnost u tržištu osiguranja, jer manji osiguravajući prevoznici nemaju isti kapital za pokrivanje potraživanja.

Povećanje stope osiguranja od poplava pogodiće priobalne američke države

Pored uragana, inflacije i drugih faktora, stope osiguranja od poplava takođe su u porastu na Floridi. Prema podacima Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA), stopa osiguranja od poplava raste brzo. Oko jedne petine domova na Floridi ima posebnu polisu osiguranja od poplava pored standardne polise vlasnika kuće. Nedavno je donet zakon koji zahteva da svi vlasnici polise osiguranja kuće takođe moraju kupiti osiguranje od poplava. Očekuje se da će nove mere FEMA-e, koje uključuju novi sistem ocenjivanja rizika od poplava pod nazivom “Risk Rating 2.0“, dovesti do značajnog povećanja premija osiguranja od poplava na Floridi. Prema FEMA-i, stanovnici Floride suočavaju se s prosečnim povećanjem premije od 131% prema novom sistemu ocenjivanja.

Iako su stanovnici Floride suočeni s rastućim premijama osiguranja kuća i osiguranja od poplava, njihova situacija nije najgora u SAD. Očekuje se da će Floriđani plaćati osmu najvišu premiju osiguranja od poplava u SAD kada nove cene budu u potpunosti primenjene. Prosečna godišnja premija za osiguranje od poplava iznosi 2.213 dolara, dok stanovnici Havaja plaćaju prosečno 3.653 dolara godišnje.

Rastuće premije osiguranja kuća na Floridi posledica su kombinacije faktora, uključujući klimatske promene, inflaciju, povećane troškove materijala i rada, kao i sve veći rizik koji nosi gradnja skupih kuća u područjima podložnim katastrofama. Ova situacija stavlja dodatni finansijski teret na vlasnike kuća i iznajmljivače širom Floride i predstavlja ozbiljan izazov za industriju osiguranja u državi.

 

 

Izvor: Miamiherald.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0