Florida donela zakon o zabrani abortusa nakon šeste nedelje trudnoće

Florida donela zakon o zabrani abortusa nakon šeste nedelje trudnoće

Predložen novi plan pomoći koji će svakom Amerikancu doneti 2000$
Florida je bila najbrže rastuća država u SAD u 2022. godini
Dvadeset najboljih destinacija u SAD za odmor tokom novembra

Predstavnički dom Floride usvojio je u četvrtak zakon koji zabranjuje većinu abortusa nakon šest nedelja, što je uzrokovalo burne reakcije u državi i širom zemlje. Novi zakon bi proglasio abortus krivičnim delom trećeg stepena za koje je predviđena kazna do pet godina zatvora, s izuzetkom za slučajeve silovanja i incesta do 15. nedelje trudnoće koje odredi lekar, za koje bi trudnica morala da dostavi dokumentaciju kao što je zdravstveni karton, zabrana prilaska ili policijski izveštaj da dokaže da je žrtva. Zakon takođe dozvoljava abortus u teškim medicinskim hitnim slučajevima, uz potvrdu dva lekara.

Predlog zakona takođe dozvoljava abortus u teškim medicinskim hitnim slučajevima. Ali samo pod uslovom da dva lekara pismeno potvrde da je abortus neophodan da bi se spasio život trudnice ili izbegao ozbiljan rizik od značajnog i „nepovratnog fizičkog oštećenja“ telesnih funkcija. Jedan lekar može da donese takvu odluku ako drugi nije dostupan za konsultacije. Abortus je dozvoljen i do trećeg tromesečja u slučajevima kada fetus ima fatalne abnormalnosti, ali dva lekara to moraju da potvrde pismeno.

Predlog zakona je usvojen sa 70 glasova protiv 40, uglavnom po partijskoj liniji. Mera sada ide guverneru Floride Ronu DeSantisu, od koga se očekuje da ga potpiše kao zakon. Guverner je prošlog meseca nazvao te odredbe i odredbe o silovanju i incestu “razumnim“. Ograničenje od šest nedelja bi bliže uskladilo državu sa ograničenjima abortusa u drugim državama koje kontroliše GOP. To bi efektivno okončalo reputaciju Floride kao sigurnog utočišta za ljude iz drugih južnih država koji traže abortus.

Mera je izazvala burne reakcije među državnim demokratama, koji su je nazvali opasnom i uskraćivanjem zdravstvene zaštite milionima stanovnika Floride. Nedavno istraživanje pokazuje da šestonedeljna zabrana abortusa nije popularna među stanovnicima Floride. Otprilike 75 odsto od više od 1.400 ljudi reklo je da se donekle ili oštro protivi zabrani, prema anketi Univerziteta Severne Floride objavljenoj u martu. Mera na Floridi takođe predstavlja širi pomak u pravnoj borbi oko prava na abortus u SAD-u nakon što je Vrhovni sud prošlog juna poništio 50-godišnju presudu Roe protiv Vejda (Roe v. Wade). Nakon te odluke, prava na abortus su uglavnom prepuštena pojedinačnim državama.

Zakon će stupiti na snagu samo ako se postojeća državna zabrana od 15. nedelje potvrdi u tekućem pravnom sporu koji je pred državnim Vrhovnim sudom. Republikanski guverner je prošlog februara potpisao tu zabranu, koja nema izuzetaka za silovanje, incest ili trgovinu ljudima.

Neke države su požurile da potpuno zabrane proceduru, dok su druge postepeno uvodile nova ograničenja. Većina abortusa je sada zabranjena u više od deset država, uključujući Ajdaho, Teksas, Tenesi, Viskonsin, Zapadnu Virdžiniju i Oklahomu.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0