Florida među 10 država sa najvećom stopom smrtnosti zbog nepažljive vožnje

Florida među 10 država sa najvećom stopom smrtnosti zbog nepažljive vožnje

Grad Miami Beach organizuje čisćenje plaže nakon Spring Break-a
Osnivač Amazona Jeff Bezos kupio kuću u Majamiju
Evo kako promeniti svoje prezime nakon sklapanja braka

Nepažnja u vožnji postaje sve ozbiljniji problem u SAD, a najnoviji podaci Nacionalne administracije za bezbednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) pokazuju da se problem naglo pogoršava. Broj smrtnih slučajeva u vožnji zbog nepažnje povećao se za 11% u periodu od 2020. do 2021. godine, sa ukupno 3.211 smrtnih slučajeva u SAD. Ovo je najveća stopa smrtnih slučajeva od 2016. godine.

Analiza podataka iz NHTSA-ovog sistema za analizu smrtnih slučajeva i podataka o putovanju na autoputevima iz Biroa za statistiku saobraćaja pokazala je da neke države imaju mnogo višu stopu smrtnih slučajeva od drugih. Novi Meksiko, na primer, već četvrtu godinu zaredom ima najveću stopu smrtnih slučajeva zbog nepažnje u toku vožnje. Stopa smrtnosti zbog ometane vožnje u toj državi bila je dvostruko veća od one u Luizijani, državi sa drugom najvećom stopom.

Povećanje stope ometene vožnje na Floridi stavlja državu u prvih 10 po prvi put, dok su Indijana i Arizona imale najveći porast broja smrtnih slučajeva zbog nepažnje u vožnji od 2020. i 2021. godine, pri čemu su se smrtni slučajevi povećali za 56% i 48%, respektivno.

Države sa najvećom stopom smrtnih slučajeva zbog nepažljive vožnje:

Redni broj

Država Stopa smrtnosti zbog nepažljive vožnje (na milijardu milja) Broj smrtnih slučajeva zbog nepažljive vožnje (2020-2021) Zabrana držanja aparata u rukama tokom vožnje Zabrana slanja poruka u toku vožnje
1 Novi Meksiko 6.2 313 Ne

Da

2

Luizijana 3.1 324 Delimično Da
3 Kanzas 2.8 165 Ne

Da

4

Kentaki 2.2 211 Ne Da
5 Havaji 2.2 41 Ne

Da

6

Ilinois 1.9 370 Da Da
7 Vašington 1.7 187 Da

Da

8

Nju Džerzi 1.6 224 Da Da
9 Virdžinija 1.3 210 Da

Da

10

Florida 1.3 569 Delimično

Da

Prema nedavnom izveštaju objavljenom na MoneyGeek-u, država Novi Meksiko je četvrtu godinu zaredom rangirana kao država sa najvećom stopom smrtnih slučajeva u saobraćaju zbog nepažnje u toku vožnje u odnosu na pređene kilometre automobilom.

Analiza je pregledala poslednje dve godine o broju smrtnih slučajeva u vožnji i pređenim miljama vozila i izračunala stopu smrtnosti od ometanja vožnje za svaku državu. Izveštaj je takođe uključio informacije o ukupnoj stopi smrtnosti od ometane vožnje u svakoj državi i broju smrtnih slučajeva povezanih sa ometenom vožnjom.

Rezultati analize su alarmantni, s obzirom na to da opasnost od ometene vožnje nije ograničena samo na ono što neko može učiniti nekom drugom. Mnogi Amerikanci koriste svoje telefone i redovno se bave nebezbednim ponašanjem u toku vožnje, što može dovesti do teških posledica. Čak i ako niko nije povređen, stope osiguranja automobila će se povećati u proseku za 57% nakon nesreće izazvane ovakvom vrstom krivice.

MoneyGeek je izračunao stopu smrtnih slučajeva od ometanja vožnje za svaku državu tako što je pristupio informacijama o vozačima koje je obezbedio NHTSA i kombinovao ih sa korišćenjem državnih autoputeva koje je obezbedio Biro za statistiku saobraćaja. Analiza je sagledala trendove tokom godina i uporedila stope smrtnosti u državi sa nacionalnim prosekom.

Trenutno, 2021. godina daje najnovije dostupne podatke iz oba ova izvora, što je omogućilo precizno rangiranje država prema njihovim stopama smrtnih slučajeva u saobraćaju zbog nepažnje u toku vožnje.

Države sa najvišim stopama nepažljive vožnje u odnosu na nacionalni prosek:

– Florida

– Havaji

– Idaho

– Illinois

– Kanzas

– Kentaki

– Luizijana

– Montana

– Nju Džerzi

– Novi Meksiko

– Teksas

– Virdžinija

– Vashington

– Vajoming

Države sa stopama u skladu sa nacionalnim prosekom:

– Arizona

– Kolorado

– Delavare

– Maine

– Misuri

– Nju Jork

– Severna Karolina

– Oklahoma

– Oregon

– Tenesi

Države sa stopama ispod nacionalnog proseka:

– Alabama

– Aljaska

– Arkanzas

– Indijana

– Merilend

– Masačusets

– Mičigen

– Nev Hampshire

– Severna Dakota

– Pensilvanija

– Južna Karolina

– Južna Dakota

– Visconsin

Države sa najnižim stopama:

– Kalifornija

– Konektikat

– Georgia

– Iova

– Minesota

– Misisipi

– Nevada

– Ohajo

– Juta

– Vermont

– Zapadna Virdžinija

 

 

Izvor: Stacker.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0