Florida oduzela Walt Disney parku poseban poreski status

Florida oduzela Walt Disney parku poseban poreski status

Bajdenova administracija planira da predstavi zakon o imigracionoj reformi ove nedelje
Evropska Unija produžila zabranu putovanja, Amerikancima i dalje zabranjen ulaz
Florida izglasala povećanje minimalne zarade na 15 dolara do 2026. godine

Poslanici Floride glasali su da se Walt Disney parku oduzme poseban status samouprave usred političkog sukoba između kompanije i guvernera.

Status je dao Dizniju ovlašćenja da naplaćuje porez, gradi puteve i kontroliše komunalne usluge na zemljištu svog tematskog parka.

Ovaj potez se naširoko smatra odmazdom za Diznijevo protivljenje nacrtu zakona koji zabranjuje učenicima osnovnih škola da razgovaraju o seksualnoj orijentaciji.

U četvrtak, na nagovor republikanskog guvernera Rona DeSantisa, Predstavnički dom države usvojio je zakon kojim će se kompanija osloboditi skoro potpune moći nad posebnim okrugom u kojem se nalazi njen tematski park. Već je prošao Senat.

Poznat kao Reedy Creek Improvement District, stvoren je u dogovoru između države i kompanije Walt Disney iz 1967. godine.

Guverner DeSantis je ranije jasno stavio do znanja da će potpisati tu meru kao zakon. Nakon glasanja, Diznijev specijalni distrikt će biti ukinut 1. juna 2023.

Njegov poseban status je efektivno omogućio kompaniji da radi kao sopstvena opštinska vlada, sa sopstvenim nadzornim odborom i vatrogasnom službom, što je značilo da Dizni može čak da izgradi sopstveni aerodrom ili nuklearnu elektranu po želji.

To je zabavnom gigantu dalo slobodu od skoro svih birokratskih intervencija tokom pola veka i smatra se da ga je spasilo od desetina miliona dolara poreza i naknada.

I to je deo zašto je Dizni odlučio da izgradi svoje tematske parkove na Floridi, gde je postao najveći privatni poslodavac u državi, sa oko 80.000 radnih mesta.

Ali Diznijev poseban odnos sa državom Florida bio je ugrožen zbog njenog odgovora na zakon o rodnom i seksualnom obrazovanju koji je DeSantis potpisao prošlog meseca.

COMMENTS

WORDPRESS: 0