Florida – Sve što niste znali o “Sunčanoj Državi”

Florida – Sve što niste znali o “Sunčanoj Državi”

Cape Florida Lighthouse – Najstarija građevina u Majamiju!
Danas je jedan od najvećih srpskih praznika – Vidovdan
10 najstarijih gradova u Americi

Florida, koja se pridružila uniji kao 27.država 1845.godine, ima nadimak Sunčana Država (Sunshine State) i poznata je po svojoj mirnoj klimi i prirodnim lepotama. Španski istraživač Juan Ponce de Leon, koji je vodio prvu evropsku ekspediciju na Floridu 1513.godine, imenovao je državu u znak poštovanja na špansku proslavu Uskrsa poznatu kao „Pascua Florida“ što znači „Praznik cveća“. Tokom prve polovine 1800-tih, američke trupe su ratovale sa indijanskim stanovništvom regiona. Tokom građanskog rata Florida je bila treća država koja se otcepila od Unije. Počev od kasnog 19.veka, stanovnici severnih država su hrlili na Floridu kako bi izbegli surove zime. U 20.veku turizam je postao vodeća industrija na Floridi i ostaje tako do danas, privlačeći milione posetilaca godišnje. Florida je takođe poznata po pomorandžama i grejpfrutu, gde se takođe uzgaja oko 80% američkih citrusa.

Datum državnosti: 3.mart 1845.godine
Da li ste znali? Odmaralište Walt Disney World, otvoreno u blizini Orlanda 1971.godine, je najveće i najposećenije rekreaciono odmaralište na planeti. Prostire se na oko 30.500 hektara (otprilike veličine kao San Francisko, Kalifornija), Disney World privlači približno oko 46 miliona posetilaca godišnje.
Glavni grad: Tallahassee
Populacija: 18.801.310 (2010)
Veličina: 65.758 kvadratnih milja
Nadimak: Sunčana Država
Moto: In God we trust
Drvo: Sabal palma
Cvet: Cvet narandže
Ptica: Ptica rugalica

Interesantne činjenice

⦁ Španski istraživač Pedro Menendez de Aviles je osnovao prvo stalno evropsko naselje u Sjedinjenim Državama u St.Augustinu 1565.godine.
⦁ Pre nego što je bio predsednik Sjedinjenih Država, general Andrew Jackson je vodio invaziju Seminola Indijanaca na Floridi (koja je bila pod kontrolom Španaca) 1817.godine. nakon što je Florida 1821.godine postala američka teritorija, državni sekretar John Quincy Adams je imenovao Jacksona za svog vojnog guvernera.

⦁ Izgrađena tokom 21.godine, od 1845.do 1866.godine, tvrđavu Zachary Taylor na Key West-u su kontrolisale savezne snage tokom građanskog rata i koristila se da odvrati brodove od opskrbe lukama Konfederacije u Meksičkom zalivu. Tvrđava je takođe korišćena tokom špansko-američkog rata.

⦁ Tokom 1944.godine, vazduhoplovac i farmaceut Benjamin Green iz Majamija je razvio prvu kremu za zaštitu od sunca kako bi zaštitio sebe i svoje vojnike tokom Drugog svetskog rata. Kasnije je osnovao korporaciju Coppertone.

⦁ John Glenn je postao prvi Amerikanac koji je orbitirao Zemljom kada se lansirao sa floridskog rta Canaveral, 20.februara 1962.godine. Sedam godina kasnije, Neil Armstrong je postoa prvi čovek koji je hodao po Mesecu nakon što je Apollo 11 lansiran iz obližnjeg svemirskog centra Kennedy 16.jula 1969.godine.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0