Florida usvojila zakon kojim se zabranjuje abortus nakon 15 nedelja

Florida usvojila zakon kojim se zabranjuje abortus nakon 15 nedelja

Ovo su najposećeniji nacionalni parkovi u Americi
Američka privreda se oporavlja. Broj naknada za nezaposlene pao na najniži nivo od početka pandemije
59000 porodica na Floridi će dobiti 450 dolara po detetu u okviru nove inicijative

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je u četvrtak zakon o 15-nedeljnoj zabrani abortusa (15-week abortion), pošto se Florida pridružila sve većem konzervativnom nastojanju da ograniči pristup proceduri uoči odluke Vrhovnog suda SAD koja bi mogla da poništi prava na abortus u Americi.

Ovo će predstavljati najznačajniju zaštitu za život koja je doneta u ovoj državi u jednoj generaciji“, rekao je DeSantis dok je potpisivao zakon u evangelističkoj crkvi u gradu Kisimi.

Republikanci širom zemlje krenuli su da uvedu nova ograničenja za abortus nakon što je Vrhovni sud SAD signalizirao da će podržati zakon Misisipija o zabrani abortusa nakon 15 nedelja. Odluka visokog suda, koja se očekuje ovog leta, potencijalno bi mogla da oslabi ili poništi značajnu odluku iz 1973. kojom je ustanovljeno pravo na abortus širom zemlje.

Novi zakon, koji stupa na snagu 1. jula, sadrži izuzetke ako je abortus neophodan da bi se spasao život majke, sprečile ozbiljne povrede ili ako fetus ima fatalne abnormalnosti. Ne dozvoljava izuzeća u slučajevima kada su trudnoće uzrokovane silovanjem, incestom ili trgovinom ljudima, uprkos nekoliko pokušaja demokrata da izmene zakon. Prema sadašnjem zakonu, Florida dozvoljava abortuse do 24 nedelje.

Izveštaj federalnih centara za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da je oko 2% od skoro 72.000 abortusa prijavljenih na Floridi u 2019. obavljeno nakon 15 nedelja. Iste godine, 2.256 stanovnika van države je abortiralo na Floridi, pri čemu je većina, ili oko 1.200, došla iz Džordžije i više od 300 iz Alabame, prema CDC-u.

WSVN

COMMENTS

WORDPRESS: 0