Florida usvojila zakon kojim se zabranjuju hormonske terapije za transrodne maloletnike

Florida usvojila zakon kojim se zabranjuju hormonske terapije za transrodne maloletnike

Publix, CVS, Walgreens i Walmart na Floridi u ponudi imaju pilule protiv COVID-19
Ovi gradovi u Americi imaju najveće prosečne plate
Premijera filma “Dara iz Jasenovca” u Majamiju 5. februara! (Link za kupovinu karata)

U četvrtak su poslanici Floride usvojili plan koji će sprečiti lekare i druge zdravstvene radnike da nude tretmane kao što su blokatori puberteta i hormonska terapija transrodnim maloletnicima. Očekuje se da će guverner Ron DeSantis potpisati zakon, nazivajući takve tretmane “sakacenjem dece”.

Predlog zakona bi, međutim, otišao dalje tako što bi u državni zakon stavio zabranu lečenja maloletnika. On bi sprečio zdravstvene radnike da ponude blokatore puberteta, hormonsku terapiju i hirurške procedure za transrodne maloletnike. Ova zabrana bi stupila na snagu odmah nakon DeSantisovog potpisa.

Kritičari zakona tvrde da će ova zabrana izazvati veću štetu nego korist i da će dovesti do povećanja stope samoubistava i mentalnih problema kod transrodnih mladih ljudi. Ova zabrana će takođe povećati stigmu i diskriminaciju prema transrodnim osobama, rekli su aktivisti.

Podržavaoci zakona tvrde da će ovaj zakon zaštiti mlade ljude od donošenja trajnih odluka koje bi mogle negativno uticati na njihov život. Oni tvrde da su takve intervencije rizične i da ih treba ostaviti za odrasle osobe koje su sposobne doneti takvu odluku.

Očekuje se da će ovaj zakon izazvati žestoke debate u državi i širom zemlje, a mnogi se pitaju kako će se ova odluka odraziti na živote transrodnih maloletnika u Floridi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0