Fort Dallas – Preteča grada Majamija

Fort Dallas – Preteča grada Majamija

Zanimljiva istorija okruga Miami – Dade za koju možda niste znali
Miami-Dade Courthouse – Prvi neboder Majamija!
8 najstarijih zgrada u Americi

Fort Dallas je bio vojna baza tokom koja se nalazila na obali reke Majami u današnjem centru grada.

Stari Fort Dallas osnovan je na plantaži Richarda Fitzpatricka i Villiama English-a 1836. godine kao vojna postaja u južnoj Floridi za vreme ratova protiv Seminola Indijanaca. 1836. američka mornarica formirala je patrole na zalivu Biscayne kako bi sprečila trgovinu između Seminola i trgovaca sa Kube i karipskih ostrva. Ime je dobila u čast komodora Aleksandra Jamesa Dallasa, komandanta američke mornarice.

Prvi komandant bio je poručnik F. M. Powell, koji je u komandi ostao oko dve godine. Drugi značajan zapovednik bio je pukovnik Villiam S. Harney koji se proslavio u borbi protiv Seminola koje je predvodio poglavica Chakaika 1840. godine. Podignute su brojne zgrade, a danas su ostale samo dve. Pored ovih, bilo je deset kasarna, prostorije za roblje, štale i kovačnica. Tokom žestokih ratova protiv Seminola, Fort Dallas nije pružao samo osećaj sigurnosti nervoznim doseljenicima već su vojnici iz tvrđave doprineli razvoju ovog područja razvojem infrastrukture od početka do sredine devetnaestog veka uključujuci bolnicu i put od Majamija do Fort Lauderdala. Fort Dallas je ostao u rukama Unije tokom Americkog građanskog rata a posle toga je napušten.

Ostatci Fort Dallasa smešteni su u Lummus Park Historic District-u. Kada su je vojnici napustili, Fort Dallas je postao osnova za novo selo koje je osnovao Vilijam H. English, novi vlasnik, koji je novo naselje nazvao Majami. Neke zgrade su srušene i uklonjene na druge lokacije, a 1872. godine, kada je imanje  preuzeo doktor Harris, sve preostale zgrade osim dve  spaljene su u požaru.

Fort Dallas je prvobitno služio kao dom robova koji su radili na plantažama, zatim kao vojno utvrđenje tokom Seminola ratova, i konačno kao dom Julije Tuttle, tvorca grada Majamija. Ostatke utvrđenja Julia Tuttle pretvorila je u svoj dom i stajali su na istom mestu sve do 1924.godine kada je stara kamena građevina srušena i premeštena u park Lummus na severnoj strani reke Majami.

COMMENTS

WORDPRESS: 0