Freedom Tower – Simbol slobode u centru Majamija!

Freedom Tower – Simbol slobode u centru Majamija!

Da li ste znali da Amerika ima dve zvanično priznate zastave? Evo kako izgleda ona manje poznata
U SAD postoji preko 53.000 obeležja koja čuvaju prisustvo Srba u Americi
Da li ste znali da je Miami Beach je bio kamp za obuku vojnika u 2.svetskom ratu?

Verovatno da nema čoveka koji živi u Majamiju ili turiste koji je bar jednom prošao kroz centar grada a da nije uočio ovu istorijsku građevinu i zapitao se sta ona zapravo predstavlja. Verovatno jedini preostali istorijski objekat u novoizgradjenom centru grada okružen velelepnim višespratnicama jedan je od najznačajnih i najupečatljivijih mesta u našem gradu.

Freedom Tower at Miami Dade College, kako je puno ime ovog objekta, izgrađen je 1925.godine kao sedište i štamparija za lokalne novine “The Miami News”. Napravljen je po uzoru na zvonik katedrale Giralda u Sevilji. Bogato ukrašenja fasada, oktagonalna kula i arhitektonski detalji čine ovu zgradu jednom od najkarakterističnijih istorijskih građevina Južne Floride. Freedom Tower je proglašen nacionalnom istorijskom znamenitošću 2008. godine, a gradu su je poklonili su 600 Biscaine LLC i porodica Pedro Martin.

Najupečatljiviji trag u svojoj skoro stogodišnjoj istoriji Freedom Tower ostavio je kao prihvatni centar za kubanske izbeglice od 1962. do 1974. U vreme kubanskog egzodusa i doseljavanja u Ameriku tokom hladnog rata, ovo mesto je takođe nazvano „ostrvom Ellis-a na jugu Amerike“.

Iako je u svojstvu prihvatilista delovala samo dvanaest godina, zgrada je postala simbol vere u demokratiju, velikodušnosti americkog naroda i novog početka koji je hiljadama izbeglica obezbedio bolji život u novoj zemlji.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0