Gatorade: Revolucionarno sportsko piće koje je poteklo iz laboratorije na Univerzitetu Florida

Gatorade: Revolucionarno sportsko piće koje je poteklo iz laboratorije na Univerzitetu Florida

Deset najznačajnijih izuma i stvari koje su nastale na Floridi
Kako postati broker u trucking industriji Amerike: Jednostavan vodič u 11 koraka za 2021.godinu
IRS ove nedelje šalje 4 miliona povraćaja poreza za korisnike “unemploymenta”

2. oktobra 1965. godine, tim naučnika izumeo je sportsko piće Gatorade, u laboratoriji Univerziteta Florida. Ime “Gatorade” potiče od nadimka sportskih timova univerziteta. Vremenom, ovo piće postaje fenomen i čini svoje tvorce bogatim.

Početkom leta 1965. godine, pomoćni trener fudbala Univerziteta Florida, Dewayne Douglas, sastao se sa grupom naučnika na kampusu kako bi utvrdili zašto je mnoge igrače Floride tako negativno pogađala vrućina. Kako bi nadomestili telesne tečnosti izgubljene tokom fizičkog napora, dr James Robert Cade i njegov tim istraživača – doktori H. James Free, Dana Shires i Alex de Quesada – stvorili su danas veoma popularno sportsko piće.

“Razvili su piće koje je imalo soli i šećere koji su mogli brže da se apsorbuju”, prema istoriji medicine Univerziteta Florida, “i osnova za Gatorade je bila stvorena.”

U svojim ranim danima, Gatorade nije bio popularan među igračima. Navodno je piće bilo toliko grozno da su neki sportisti povraćali nakon konzumacije.

Međutim, do 2015. godine, autorske naknade za grupu koja je izumela Gatorade, kao i nekih njihovih članova porodice i prijatelja, premašile su 1 milijardu dolara.

History

COMMENTS

WORDPRESS: 0