Glavne razlike između američkih i evropskih kamiona

Glavne razlike između američkih i evropskih kamiona

Uskoro nova atrakcija na Bayside-u – Panoramska vrteska!
FK Crvenka Miami – Ubedljiva pobeda u 4. kolu MBSL lige
Istorija zelene karte – Evo kada i zašto je uvedena u upotrebu

Ne morate biti vozač kamiona da biste videli očigledne razlike između američkih i evropskih kamiona. Svaki od njih ima poseban oblik i stil koji služi različitim svrhama vožnje. A zbog razlika u propisima i putevima, evropski kamioni ne bi radili u američkim državama, a američki ne bi mogli funkcionisati u Evropi. Hajde da pogledamo detalje i razlike kamiona iz različitih delova sveta.

#1 Američki kamioni su veliki i često pogodni za život u njima

American Semi-Trucks

U Americi je veličina važna, posebno kad su u pitanju kamioni. Što su veći, to više mogu da vuku, a i brže. I ne samo to – američki kamioni često imaju ugodan životni prostor. Taj konvencionalni dizajn kabine, gde je motor ispred vozača, omogućava više prostora za spavanje i druge pogodnosti.

Postoje dva razloga zašto mnogi kamioni imaju pogodnosti za život vozača. Za početak, američki kamioni imaju tendenciju da prelaze veće udaljenosti, što znači zaustavljanje preko noći na odmorištima. Ali, glavni razlog za postojanje spavaćih kabina jeste taj što su mnogi vozači zapravo vlasnici operateri i oni pronalaze poslove dok voze svoje rute, ispisujući sopstveni kurs dok se na kraju putovanja ne vrate u svoju matičnu državu.

Veliki deo ovakvog načina života se provodi na sistemu autoputeva, gde su trake široke a putevi ravni. Iz ovog razloga, dugo međuosovinsko rastojanje je prihvatljivo i obično čini vožnju mnogo više podnošljivom. S obzirom da je američkim vozačima dozvoljeno da voze 12 sati na svaka 24h, dok je u Evropi dozvoljeno samo 9, taj dodatni komfor je veoma važan.

#2 Evropski kamioni su mnogo manji i lakši za upravljanje

European Cab Over Engine Semi Trucks

Kao što je ranije pomenuto, strožiji propisi u Evropi čine i kamione drugačijim od ostalih. Za početak, evropski kamion može biti dugačak samo 18,75 metara, ili oko 61.stopu. U međuvremenu, američki kamioni mogu da vuku više prikolica istovremeno. Zbog ovih ograničenja, evropski kamioni moraju biti manji, kako bi mogli da vuku više tereta. S obzirom na to da američke kabine mogu biti duge 20 stopa, to ostavlja 40 stopa samo za teret.

Dizajn kabine iznad motora evropskih kamiona omogućava da sama kabina bude manja od 10 stopa. I pošto su vlasnici operateri retki u Evropi, a sati na putu su kraći, evropskim kamionima nisu potrebne velike kabine za spavanje ili životni prostor. Ali, kraća kabina takđe stvara kraće međuosovinsko rastojanje, što poboljšava upravljanje.

Evropa ima takođe sistem autoputeva, ali su putevi krivudaviji a trake uže. Zato je ključno da kamion može da se kreće po uskim gradskim ulicama, a dizajn kabine upravo to i omogućava. Takođe im nisu potrebni masivni motori, pošto su kamioni u Evropi ograničeni na 55 mph.

#3 Trucking industrija svake od regija

American Semi-Truck Versus European Semi Truck |

Prema navodima Trucking-a, 2019.godine, 72% celokupnog tereta u Sjedinjenim Državama je prevezeno kamionom. A upravo sada, sa nedostatkom vozača kamiona, teretni promet se podržava u lukama. Ovaj nedostatak vozača nije novost, ali sa promenama u ponudi i potražnji tokom pandemije, distributeri se bore da održe korak. Ali sa ovim nedostatkom, sada je bolje vreme nego ikada da postanete vozač kamiona, sa sigurnim poslom i platom oko 70.000 dolara godišnje.

Ta plata se ne odnosi na Evropu, gde vozači dobijaju mnogo manje plate. U stvari, iako njihova industrija transporta nije ni približno tako velika kao u Sjedinjenim Državama, njihov nedostatak jeste. Trenutno evropski vozači zahtevaju veće plate, a njihove plate su oko 40.000 dolara, znatno niže od onih u američkim državama.

Dakle, iako ovi različiti regioni imaju različite kamione, oni se suočavaju sa sličnim problemima. Nedostatak vozača, vreme isporuke je sve veće, a velike su šanse da je paket koji čekate zaglavljen negde na brodu. Dakle, sledeći put kada naručite nešto, bez obzira gde živite, pomislite na vozača koji će vam to doneti.

 

Izvor: Motorbiscuit.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0