Goldman Sachs: Tržište nekretnina polako usporava

Goldman Sachs: Tržište nekretnina polako usporava

Stejt department neće zvati na intervju skoro 50.000 imigranata
Četiri načina da legalno izbegnete plaćanje poreza na prihod u Americi
Novak u finalu Vimbldona!

 

Goldman Sachs očekuje da će rast cena nekretnina u Sjedinjenim Državama naglo usporiti, pošto rastuće kamatne stope podižu troškove hipoteka i čine kuće mnogo manje pristupačnim za prosečne Amerikance.

Fedralne rezerve su ove godine podigle kamatne stope velikom brznom, što je dovelo do povećanaj prinosa na obveznice – što je, takođe, postavilo određena pravila kada su u pitanju hipoteke. Širom Sjedinjenih Država, ove nedelje su troškovi hipotekarnih kredita porasli na najbrži nivo od 1987.godine, sa 30-godišnjom stopom koja je u četvrtak dostigla u proseku 5,78%.

Analitičari Goldman Sachs-a predvođeni Daan Struyven-om su rekli da je pristupačnost stambenog prostora „u poslednje vreme najviše pala u Americi i da će se taj trend nastaviti i u budućnosti“.

Da bi izmerio pristupačnost, tim posmatra odnos između prosečnog prihoda i troškova plaćanja hipoteke. Otkrili su da je mnogo manje verovatno da će prosečan Amerikanac moći da priušti dom sada nego nekoliko meseci ranije, uglavnom zahvaljujući naglom porastu cene hipoteke.

Cene kuća u Sjedinjenim Državama su porasle za oko 38% od početka pandemije Korona virusa, prema indeksu cena kuća Case-Shiller. Međutim, taj vrtoglavi tempo će verovatno naglo usporiti, rekao je Goldman-ov tim u prošli četvrtak.

U Sjedinjenim Državama, naše najnovije ažuriranje modela je ukazalo na značajno usporavanje rasta cena stanova na niske jednocifrene brojeve tokom sledeće godine“, napisali su Struyven i njegove kolege u izveštaju.

Već postoje znaci povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi izazivaju naglo usporavanje na američkom tržištu nekretnina.

Podaci objavljeni u prošli četvrtak pokazuju da je početak stambene izgradnje u Americi – odnosno broj novih stambenih projekata koji su započeti – pao na najniži trinaestomesečni nivo u maju.

Federalne rezerve su povećale kamatne stope za dodatnih 75 baznih poena, čime je ciljni raspon federalnih fondova bio između 1,5 i 1,75%. U martu ove godine je bio između 0 i 0,25%.

 

Izvor: Markets.businessinsider.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0