Google plaća 390 miliona dolara odštete zbog praćenja lokacije Amerikanaca

Google plaća 390 miliona dolara odštete zbog praćenja lokacije Amerikanaca

Džef Bezos napušta Sijetl i seli se u Majami
Cafe of Life Chirporactic poklanja vaučer u vrednosti od 200$!
SAD: Najviše cene goriva u istoriji, očekuje se novi rast

Google će platiti 391,5 miliona dolara odštete za rešavanje tužbi u 40 američkih država. Tužba je pokrenuta nakon što su državni tužioci – podstaknuti istragom Asošiejted presa – otkrili da je tehnološki gigant prikupljao podatke o lokaciji korisnika nakon što ih je naveo da veruju da su isključili praćenje u svojim podešavanja naloga.

Glavni advokati su otvorili istragu o Google-u nakon što je Asošiejted pres 2018. izvestio da je Google beležio kretanje korisnika čak i kada su eksplicitno isključili ta podešavanja. Tekst je otkrio da dok su podešavanja istorije lokacija podrazumevano isključena, Aktivnost na vebu i u aplikacijama, posebno podešavanje, automatski se uključuje kada korisnici podese svoj Google nalog. Advokati su otkrili da je obmanjujući potrošače o praćenju lokacije, Google kršio državne zakone o zaštiti potrošača od najmanje 2014.

Portparol Gugla Hose Kastaneda rekao je za Forbs u saopštenju u ponedeljak da je nagodba u skladu sa poboljšanjima koja je kompanija napravila poslednjih godina, dodajući da je istraga javnog tužioca zasnovana na „zastarelim politikama proizvoda koje smo promenili pre mnogo godina“. Nagodba je „još jedan korak“ za minimiziranje prikupljanja podataka uz pružanje korisnijih usluga, rekao je Google u postu na blogu u ponedeljak.

Zajedno sa Oregonom i Nebraskom, ostale države koje su učestvovale u tužbi su Arkanzas, Florida, Ilinois, Luizijana, Nju Džersi, Severna Karolina, Pensilvanija, Tenesi, Alabama, Aljaska, Kolorado, Konektikat, Delaver, Džordžija, Havaji, Ajdaho, Ajova, Kanzas, Kentaki, Mejn, Merilend, Masačusets, Mineso Mičigen Misisipi, Misuri, Nevada, Novi Meksiko, Njujork, Severna Dakota, Ohajo, Oklahoma, Južna Karolina, Južna Dakota, Juta, Vermont, Virdžinija i Viskonsin.

Državni zvaničnici iskoristili su najavu nagodbe kako bi pozvali na opširnije zakonodavstvo o privatnosti potrošača. „Dok ne budemo imali sveobuhvatne zakone o privatnosti, kompanije će nastaviti da prikupljaju velike količine naših ličnih podataka u marketinške svrhe sa malo kontrole“, rekao je Rozenblum u saopštenju od ponedeljka. Države poput Kalifornije, Kolorada i Virdžinije uvele su svoja pravila privatnosti.

Forbes

COMMENTS

WORDPRESS: 0