Građani Floride odlučuju o zabrani abortusa posle šeste nedelje trudnoće

Građani Floride odlučuju o zabrani abortusa posle šeste nedelje trudnoće

Imigracija: USCIS nastavlja sa radom od 4. juna, ali uz nova pravila i procedure
Majami drugu godinu zaredom proglašen za najsrećniji grad u Americi!
Poslovi budućnosti – 14 najbrže rastućih poslova u Americi

Vrhovni sud Floride je u ponedeljak odlučio da Ustav države ne štiti pristup abortusu, ostavljajući trenutnu zabranu abortusa posle 15 nedelja trudnoće i aktivirajući strožu zabranu nakon šest nedelja.

Ta zabrana nakon šest nedelja trudnoće treba da stupi na snagu za 30 dana. Međutim, sud je odvojeno u ponedeljak odobrio amandman koji će biti na glasačkom listiću za novembar, a koji bi štitio abortus.

Sudije su glasale 6-1 — uz protivljenje sudije Jorgea Labarge — kako bi potvrdile ustavnost zakona o abortusu nakon 15 nedelja koji je potpisao guverner Ron DeSantis 2022. godine. Ova odluka je odstupanje od presedana postavljenog osamdesetih godina, koji je tvrdio da pravo države na privatnost štiti odluku o prekidu trudnoće.

Ova promena će ometati pristup abortusu ne samo u Floridi, već i za žene širom jugoistočnih SAD-a, dajući im manje mesta za legalni abortus u delu zemlje gde mnoge države gotovo potpuno zabranjuju abortus. Sudije su bile podeljenije u odluci o amandmanu, odlučivši sa 4-3 da ga dopuste na glasačkom listiću.

Amandman su podržale grupe za prava abortusa i finansijski podržale grupe poput Planned Parenthood-a.

Miamiherald

COMMENTS

WORDPRESS: 0