Guverner Floride potpisuje „Digitalni zakon o pravima“ koji štiti privatnost podataka online

Guverner Floride potpisuje „Digitalni zakon o pravima“ koji štiti privatnost podataka online

NASA: Nakon rekordnog boravka u svemiru astronaut Frank Rubio se najzad vratio kući
Miami Beach produžava vanredni policijski čas do 12. aprila
Da li je legalno dobiti dete u Americi radi sticanja državljanstva?

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je u utorak senatski zakon 262, koji uključuje ono što guverner naziva „Digitalna povelja o pravima“.

SB 262, koji se naziva i Zakon o transparentnosti tehnologije, dizajniran je da zaštiti privatnost korisnika online, uključujući decu, postavljanjem ograničenja na Big Tech.

Predlog zakona takođe redefiniše definiciju ličnih podataka i ograničava onlajn cenzuru.

Evo šta Floriđani treba da znaju o SB 262:

Šta uključuje Digitalna povelja o pravima?

Prema saopštenju za štampu iz kancelarije guvernera Rona DeSantisa, postoji pet glavnih zaključaka iz novostvorene Digitalne Povelje o pravima:

  • Pravo na kontrolu ličnih podataka, uključujući pravo na potvrdu, pristup i brisanje vaših ličnih podataka sa društvene platforme
  • Pravo da znate da vaši lični podaci neće biti korišćeni protiv vas prilikom kupovine kuće, dobijanja zdravstvenog osiguranja ili angažovanja
  • Pravo da znate kako internet pretraživači manipulišu rezultatima pretrage
  • Pravo da odustanete od prodaje ličnih podataka
  • Pravo na zaštitu dece od prikupljanja ličnih podataka

Šta je još uključeno u SB 262?

SB 262 ima za cilj da spreči velike tehnološke kompanije da prikupljaju lične podatke ili prate svakodnevna kretanja korisnika. Kako se navodi u saopštenju za javnost, to će biti urađeno dodavanjem biometrijskih podataka i geolokacijskih digitalnih informacija u definiciju ličnih podataka.

Predlog zakona definiše biometrijske podatke kao jedinstvene fizičke karakteristike, kao što su otisci prstiju, otisci glasa, mrežnjače očiju i šarenice, koje se mogu koristiti za identifikaciju određene osobe. Termin ne uključuje fotografije, video ili audio zapise.

Podaci o geolokaciji odnose se na informacije identifikovane pomoću tehnologije koja direktno identifikuje specifičnu lokaciju deteta sa preciznošću i tačnošću u radijusu od 1750 stopa.

Prema saopštenju za štampu, zakon će takođe zahtevati od Google-a i drugih velikih pretraživača koji rade na Floridi da otkriju da li daju prioritet rezultatima pretrage na osnovu političkih ili ideoloških stavova ili monetarnih razmatranja.

SB 262 takođe zabranjuje državnim službenicima da koordiniraju sa Big Tech kompanijom radi cenzure ili kontrole zaštićenog govora u državi Florida.

Predlog zakona se proširuje na SB 662, takođe poznat kao „Zakon o zaštiti ličnih podataka studenata online“, koji je DeSantis potpisao 1. juna da bi stupio na snagu 1. jula.

SB 662 štiti lične podatke učenika prikupljene putem obrazovne tehnologije i zabranjuje da se njihovi podaci koriste za ciljano oglašavanje.

Novopotpisani SB 262 proširuje zaštitu prava deteta tako što zabranjuje online platformama namenjenim deci da prikupljaju, prodaju ili dele lične podatke deteta.

Kada će SB 262 stupiti na snagu?

SB 262 stigao je do stola guvernera DeSantisa u ponedeljak i potpisan je u utorak.

Predlog zakona će biti usvojen 1. jula 2024. godine.

 

 

Izvor: Nbcmiami.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0