Guverner Ron DeSantis zabranio uzgajanje mesa u laboratoriji

Guverner Ron DeSantis zabranio uzgajanje mesa u laboratoriji

Intervju: Ivan Đurović – Srbin iz Čikaga na velikoj sceni Holivuda
Tripadvisor proglasio Standard Spa za jedan od najboljih hotela u Americi
Predstavnički dom Kongresa usvojio novi paket pomoći zbog pandemije

Ljubitelji hrane koji traže alternativu mesu moraće da se drže Impossible burgera nakon što je guverner Ron DeSantis zabranio razvoj industrije mesa uzgojenog u laboratoriji.

DeSantis je bio u Wauchuli, u srcu jednog od najvećih okruga za proizvodnju stoke na Floridi, u sredu, 1. maja, kako bi potpisao SB 1084, koji je predstavio kao zakon prvi takve vrste u zemlji koji štiti farmere i “integritet američke poljoprivrede”.

Meso uzgajano u laboratoriji, poznato i kao “kultivisano meso” alternativa je mesu napravljena od animalnih matičnih ćelija.

Pokret ka pronalaženju alternativa mesu je rastao kako su ekološki i etički uticaji prehrambene industrije dovođeni u pitanje. Ekonomski i ekološki uticaji mesa uzgojenog u laboratoriji još uvek su uglavnom nepoznati — analiza iz 2021. procenila je da bi uzgojeno goveđe meso koštalo 17-23 dolara po 0,5 kilograma za proizvodnju, u poređenju sa 5 dolara za prirodno goveđe meso.

Država je uzgojila 862.000 grla stoke za proizvodnju govedine u 2024. godini, što je na devetom mestu u zemlji. Skoro polovina poljoprivrednog zemljišta države je rezervisana za stoku, prema Centru za istraživanje i obrazovanje o stoci na Univerzitetu Floride, a prodaja govedine i prodaja reproduktivnog materijala generišu ukupan ekonomski uticaj od preko 900 miliona dolara godišnje.

news-press.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0