Ilon Mask optužuje WhatsApp za tajno prisluškivanje: Šta stručnjaci kažu o tome?

Ilon Mask optužuje WhatsApp za tajno prisluškivanje: Šta stručnjaci kažu o tome?

Ministarstvo zdravlja izdalo upozorenje za kupanje na South Beach-u zbog visokog nivoa bakterija u vodi
SAD: Najviše cene goriva u istoriji, očekuje se novi rast
Er Srbija planira uvođenje direktnog leta za Majami

Nedavno se pojavila zabrinutost u vezi sa mogućim prisluškivanjem privatnih razgovora putem aplikacije WhatsApp. Ovu zabrinutost je izrazio Fod Dabiri, direktor inženjeringa na Twitteru, koji je otkrio da je WhatsApp koristio mikrofon njegovog telefona u pozadini dok je spavao, a saznao je za to tek kada se probudio u 6 ujutro. Elon Musk je podržao ovu zabrinutost u svom tvitu izjavivši: “Ne može se verovati WhatsApp-u”. Nakon incidenta, Rajeev Chandrasekhar, ministar za elektroniku i informacione tehnologije u vladi, najavio je da će vlada istražiti svaki mogući slučaj kršenja privatnosti na WhatsApp-u.

WhatsApp je problem pripisao grešci na Android platformi koja je dovela do prikazivanja netačnih informacija na kontrolnoj tabli privatnosti. Ova platforma za razmenu poruka potvrdila je da su sve poruke i pozivi na njenom sistemu enkriptovani krajnje do kraja, što obezbeđuje da ih niko ne može prisluškivati ili čitati. WhatsApp je takođe istakao da korisnici imaju potpunu kontrolu nad postavkama svog mikrofona i mogu odabrati da li će dozvoliti ili zabraniti pristup aplikaciji. U prošlosti, bilo je prijava da pametni zvučnici prisluškuju privatne razgovore. Uzbunjivači iz Apple-a i Amazona otkrili su u odvojenim izveštajima koje su objavili Bloomberg News i The Guardian u aprilu 2019. godine da su prisluškivali privatne razgovore putem Siri i Alexa asistenata. Incidenti su uključivali osetljive razgovore poput dogovora o drogama, intimnih trenutaka između partnera i dečje vike za pomoć.

Važno je da korisnici budu svesni potencijalnih rizika po privatnost prilikom korišćenja ovih tehnoloških platformi i da preduzmu odgovarajuće mere zaštite kako bi osigurali svoju privatnost i bezbednost.

COMMENTS

WORDPRESS: 0