Imigracioni sudovi širom Amerike ponovo se otvaraju uprkos pandemiji

Imigracioni sudovi širom Amerike ponovo se otvaraju uprkos pandemiji

USCIS – Produženja vezana za COVID trajaće do januara 2023. godine
STEM profesionalcima će biti olakšan proces dobijanja Zelene karte
Može li zelena karta biti oduzeta? Evo šta sve treba da znate

Tri imigraciona suda u Sjedinjenim Državama ponovo su počela sa radom u ponedeljak, nakon što je vlada pojačala pritisak da potpuno pokrene preopterećeni sistem uprkos porastu slučajeva koronavirusa u državama

Imigracioni sudovi u Baltimoru i Merilendu započeli su saslušanja za donošenje konačnih odluka. Advokatima i njihovim klijentima bilo je dozvoljeno da uđu u saveznu zgradu u kojoj je se nalazi imigracioni sud samo ukoliko su nosili maske. Klupe u sudnici i sedišta u čekaonici bili su blokirani trakom, a na podu i liftovima postavljeni su znakovi za socijalno distanciranje.

Sudovi u Newarku i Detroitu trebalo bi da nastave sa radom o sledećeg ponedeljka. Ponovno otvaranje izazvalo je oštru reakciju sudije i advokate koji kažu da pandemija koronavirusa predstavlja neprihvatljiv rizik za sve.

The Department of Justice’s Executive Office for Immigration Review započeo je otvaranje imigracionih sudova tokom prošlog meseca za imigrante koji nisu pritvoreni. Prvo je otvoren sud u Honolulu 15. juna, a tokom naredne tri nedelje otvoreni su sudovi u Bostonu; Buffalu, Njujorku, Hartfordu, Konektikatu, Las Vegasu, Nju Orleansu, Čikagu; Klivlendu; i Filadelfiji.

Sudovi u Dalasu ponovo su otvoreni 29. juna, ali pet dana kasnije agencija je na Twiteru objavila da zatvara do 17. jula i nije dala nikakvo objašnjenje. Teksas se suočava sa rekordnim brojem slučajeva koronavirusa, a guverner je upozorio da će se država možda  vratiti u blokadu da bi se stvari stavile pod kontrolu.

Trenutno se u imigracionom sudskom sistemu nalazi više od 1,2 miliona predmeta koji čekaju na rešenje. Ministarstvo pravde saopštilo je u ponedeljak da će svaki imigracioni sud čiji datum ponovnog otvaranja nije saopšten biti zatvoren do jula.

Ešli Tabaddor, imigracioni sudija  sa sedištem u Los Anđelesu, predsednica Nacionalne asocijacije sindikata imigracionih sudija, saopštila je da Ministarstvo pravde nije dala nikakve podatke i dokaze kako bi se utvrdilo da li su sudnice bezbedne za ponovni rad.

Izvor: Al Jazeera

COMMENTS

WORDPRESS: 0