Inflacija u Americi najviša u poslednjih 40 godina

Inflacija u Americi najviša u poslednjih 40 godina

Miami-Dade: $500 pomoći za radnike koji su ostali bez posla u restoranima
Top 20 atrakcija na Floridi koje morate da posetite
Rekordne cene nekretnina u Majamiju uprkos padu prodaje i visokim kamatama

Inflacija u Americi je tokom protekle godine rasla najbržim tempom u poslednjih više od 40 godina, a skuplja hrana, gorivo, stanovi i druge potrepštine izbrisali su povećanje zarada kod mnogih Amerikanaca, prenosi agencija Asošijeted pres.

Sekretarijat za rad saopštio je u četvrtak da je indeks potrošačkih cena skočio za 8,5 odsto u martu u odnosu na prethodnih 12 meseci, što je najveći godišnji rast od decembra 1981. godine. Skok cena rezultat je zastoja u lancu nabavke, snažne potrošnje i poremećaja na globalnim tržištima hrane i energenata, koji su pogoršani zbog ruskog rata protiv Ukrajine.

Inflacija je od februara do marta porasla za 1,2 procenta, što je najveći jednomesečni rast od 2005. godine. Rast cena u martu zabeležen je širom ekonomskih sektora. Cene goriva su u proteklih 12 meseci skočile za 48 odsto, a polovnih automobila za 35,3, mada je zabeležen pad u februaru i martu. Namirnice su skuplje za 10 odsto, a nameštaj za 14,7 odsto.

Čak i ako se isključe nestabilne cene hrane i energenata, koje su podstakle ukupni rast inflacije, takozvana osnovna inflacija porasla je za 6,5 odsto proteklih 12 meseci, što je najveće povećanje od 1982. godine.

Prema podacima Američkog automobilskog udruženja, prosječna cena benzina – 4 dolara i 10 centi – skočila je za 43 procenta u odnosu na prošlu godinu, mada je pala proteklih par nedelja.

Zbog rasta cena energije skuplja je i isporuka proizvoda i komponenti što je dovelo i do većih potrošačkih cena.

Imajući u vidu najnovije dokaze o ubrzanju rasta cena, očekuje se da će Federalne rezerve dodatno podići kamatne stope narednih meseci, da bi pokušale da uspore pozajmiljvanje i potrošnju i suzbiju inflaciju. Finansijska tržišta sada predviđaju veće povećanje kamatnih stopa ove godine nego što su to zvaničnici američke centralne banke signalizirali prošlog meseca.

Glas Amerike

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0