Inflacija u Americi ponovo rekordna u poslednjih 40 godina

Inflacija u Americi ponovo rekordna u poslednjih 40 godina

Ovo su najmanje pristupačni gradovi za život u Americi. Evo gde se nalazi Majami
Evo gde u Majamiju možete da nabavite pravu božićnu jelku
Kruzer kompanije traže volontere za probna krstarenja

U Sjedinjenim Državama zabeležen je najveći godišnji porast inflacije u poslednjih četrdeset godina – na šta su, u najvećoj meri, uticale povišene cene goriva i hrane.

Takav razvoj događaja doprineo je da Federalne rezerve odluče da povećaju kamatne stope za 0,75 odsto do kraja jula.

Indeks potrošačkih cena je tokom juna povećan za 1,3 procenata, pošto je u maju uvećan za 1 odsto, objavio je u sredu američki Sekretarijat za rad.

U odnosu na jun 2021. indeks potrošačkih cena povećan je za 9,1 procenata – što predstavlja najveću inflaciju od novembra 1981, nakon rasta cena u maju 2022. od 8,6 odsto.

Agencija Rojters ukazuje da se očekivalo da će prelazak na korišćenje usluga sa potrošnje roba uticati na smanjenje inflacije. Međutim, stanje na tržištu rada doprinosi povećanju plata – što sa sobom povlači i uvećanje cena usluga.

Cene goriva dostigle su rekordno visoke vrednosti u junu, u proseku su premašile 5 dolara za galonu, podaci su nevladine Američke automobilske asocijacije.

Međutim, gorivo je od tada pojeftinilo na 4,6 dolara što bi, kako ocenjuje agencija Rojters, moglo ublažiti pritisak na potrošače.

Porast inflacije u Sjedinjenim Državama prate informacije o povećanom zapošljavanju. Tokom juna u SAD-u posao je našlo 372.000 ljudi, izvestile su vlasti, a stopa nezaposlenosti je rekordno niska.

Visoka inflacija i rastući troškovi zaduživanja stvaraju bojazan od moguće recesije početkom 2023, zaključuje agencija Rojters.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0