Inflacija u Americi skočila na 6,2 odsto, na najviši nivo od 1990. godine

Inflacija u Americi skočila na 6,2 odsto, na najviši nivo od 1990. godine

USCIS planira da više od polovine zaposlenih pošalje na odmor
Majami očekuje rekordan broj turista za predstojeći Memorijalni Vikend
Miami Beach proglašen za najfotogeničniju plažu na svetu

Inflacija u Sjedinjenim Državama, merena rastom potrošačkih cena, skočila je u oktobru na 6,2 odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine, na najviši nivo od decembra 1990. godine, objavilo je danas Ministarstvo rada.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cene hrane i energije, porasla je na 4,6 procenata na godišnjem nivou, što je njen najbrži rast od avgusta 1991, prenosi Si-En-Bi-Si.

Analitičari kompanije Dau Džons procenjivali su rast oktobarske inflacije na 5,9 odsto.

U odnosu na septembar, potrošačke cene su porasle za 0,9 procenata naspram očekivanog rasta od 0,6 posto.

Bazna inflacija je na mesečnom nivou povećana za 0,6 odsto u odnosu na prognoziranih 0,4 procenta, javlja Tanjug.

Najveći doprinos ubrzanju inflacije potiče od rasta cena energenata, pri čemu je lož ulje poskupelo za 12,3 posto na mesečnom nivou, a u odnosu na prošlu godinu za čak 59,1 procenat. Cene energije su porasle za 4,8 posto u oktobru u odnosu na prethodni mesec, a na godišnjem nivou za 30 odsto.

Veliki uticaj na rast potrošačke inflacije imale su i cene polovnih vozila koje su povećane za 2,5 odsto na mesečnom i za 26,4 procenta na godišnjem nivou. Nova vozila su u oktobru bila skuplja za 1,4 posto nego u septembru, a u poređenju sa lanjskim oktobrom za 9,8 posto.

Oktobarske cene hrane bile su za 0,9 procenata više nego prethodnog meseca, a na godišnjem nivou su porasle za 5,3 posto.

Politika

COMMENTS

WORDPRESS: 0