Inflacija u SAD neznatno usporila, u aprilu rast cena od 8,3 odsto

Inflacija u SAD neznatno usporila, u aprilu rast cena od 8,3 odsto

Ultra festival ponovo u Majamiju!
Grad Miami Beach organizuje čisćenje plaže nakon Spring Break-a
Veliki zaostatak u obradi imigracionih aplikacija

Inflacija u Sjedinjenim Državama usporila je u aprilu posle sedam meseci naglog rasta, što bi mogao da bude nagoveštaj da je rast cena dostigao vrhunac, dok i dalje opterećuje budžete domaćinstava, prenosi agencija Asošijeted pres.

Potrošačke cene su prošlog meseca skočile za 8,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, saopštio je u sredu Sekretarijat za rad. To je ispod 8,5 procenata koliko je zabilježeno u martu, što je bio najviši nivo od 1981. godine. Cene su od marta to aprila porasle za 0,3 odsto, što je i dalje povišena stopa, ali i najmanje povećanje za 8 meseci.

Međutim, izveštaj ukazuje i na neke nagoveštaje da inflacija možda postaje ukorijenjena. Ako se izuzmu nestabilne cene hrane i energenata, takozvane osnovne cene skočile su za 0,6 procenata od marta do aprila – dok je od februara do marta taj rast bio 0,3 odsto. Ta povećanja rezultat su naglog rasta cena avionskih karata, hotelskog smeštaja i novih automobila.

Tokom protekle godine, cene namirnica skočile su za 10,8 odsto, što je najviše godišnje povećanje od 1980. godine. Cena galona goriva (oko 3,8 litara) pala je za 6,1 odsto u aprilu, ali je i dalje 44 odsto viša u odnosu na prošlu godinu.

Za sada, u maju, cene na benzinskim pumpama ponovo rastu. Na nacionalnom nivou, prosečna cena galona bila je rekordnih 4 dolara i 40 centi, pokazuju podaci Američkog automobilskog udruženja. Visoka cena nafte je glavni faktor. Barel sirove nafte u utorak se prodavao za oko 100 dolara. Cene goriva pale su na oko 4 dolara 10 centi u aprilu, nakon što su u martu dostigle 4 dolara i 32 centa.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0