Inflacija u SAD-u najveća u poslednjih 13 godina

Inflacija u SAD-u najveća u poslednjih 13 godina

Perez Art Museum ponovo se otvara za posetioce početkom novembra
Istorija zelene karte – Evo kada i zašto je uvedena u upotrebu
Rakija Grill Grand Opening

Inflacija u SAD-u najveća u poslednjih 13 godina, cene goriva, automobila i hrane u velikom usponu.

Još jedan skok sa cenama u septembru, povećao je inflaciju za 5.4% u odnosu na prošlu godinu, sa čime se izjednačila sa onom iz 2008.

Potrošačke cene SAD-a povećale su se za 0.4% u septembru, u odnosu na one iz avgusta.

Godišnje povećanje indeksa cena je u junu i julu proglašeno za najveće u poslednjih 13 godina, izjavili su iz Ministarstva za rad. Poskupljenja osnovnih proizvoda najveća su u poslednje 3 decenije. Naime, u junu su bila skuplja za 4.5%.

Nadolazeća poskupljenja predstavljaju pritisak na Državnu rezervu, čiji su zvaničnici rekli da će ovakva poskupljenja biti tranzitorna i koja će ići na dušu predsedniku Džou Bajdenu, koji se suočava sa ekonomskom krizom, malom stopom zaposlenja i većom inflacijom.

Bajden je optužen od strane Republikanaca kao jedini odgovoran za ovakvu situaciju, zajedno sa svojim paketom pomoći od 1.9 triliona dolara, koji je na snagu stupio u martu.

Veće cene direktno utiču na raspoloživost novca građana, što poslodavce tera da svojim potencijalnim zaposlenima ponude veće plate kako bi ih privukli. Prosečne zarade po satu  skočile su na 4.6% u septembru u odnosu na godinu ranije, što je razumno povećanje, ali nedovoljno da bi se izborio sa svakodnevnim poskupljenjima.

Za starije Amerikance , povećanje cena je rezultovalo najvećim povećanjem benefita za 39 godina. Mesečne isplate socijalnog osiguranja narašće za 5.9% sledeće godine, izjavili su iz vlade. Isto tako, povećaće se benefiti za veterane i penzionere.

Jedini dobar znak u septembru je smanjenje cena onih proizvoda čije su cene prvobitno skočile na početku pandemije.

Bela kuća je postigla dogovor sa lukom Los Anđelesa da bude otvorena 24 sata i to 7 dana nedeljno, kako bi smanjila deficite u snabdevanju i stopirala povećanje cena.

ABC/Aktuelnosti

COMMENTS

WORDPRESS: 0