Kako uštedeti, stvari koje bi trebalo da znate prilikom kupovine automobila!

Kako uštedeti, stvari koje bi trebalo da znate prilikom kupovine automobila!

10 najboljih ski odmarališta u Sjedinjenim Državama
Srbi koji rade u inostranstvu moraće da plate porez u Srbiji! Evo na koga se sve odnosi nova uredba
Novi finansijski centar: Trilion dolara premešteno iz Njujorka u Majami

Kupovina automobila mnogima moze biti jedna od najvecih investicija u zivotu, a pogotovo ako kupujete novo vozilo. Ukoliko planirate kupovinu novog automobila, a zelite ipak imati odredjene pogodnosti onda je neophodno da se informisete koji je nacin placanja najpovoljniji, na koliko godina, kolika je kamata  itd.  Tu na scenu stupaju razni kreditori koji putem leasinga ili kredita omogucavaju kupovinu zeljenog automobila, ali sve to kroz kamatu i obradu kredita ‘debelo’ naplate. Ovom prilikom razgovorali smo sa Stefanom, nekadasnjim prodavcem  jednog  u predstavnistvu jednog luksuznog japanskog proizvodjaca automobila. Stefan je zeleo da nam kaze nesto vise o poslu prodavca automobila i otkrije tajne i trikove ovog posla koji vam mogu pomoci da ustedite novac i dobijete najbolju mogucu ponudu.

Zasto ste se odlucili bas za posao prodavca automobila, da li ste imali neko predznanje?

Dugo vremena sam radio u restoranu, zeleo sam nesto da promenim. Volim dinamicne poslove i rad sa ljudima i ovo mi je delovalo kao dobra prilika da naucim nesto novo. Nisam imao apsolutno nikakvo predznanje o automobilima, osim da vozim.

Koliko je bilo tesko uklopiti se u do tada nepoznatu profesiju za vas?

Nije bilo lako, auto salon u kome sam radio bio je treci po prodaji u celoj Americi i prodavali su preko 600 novih automobila mesecno tako da su ocekivanja bila velika. Svi prodavci u ovom salonu rade ovaj posao godinama tako da sam imao priliku da ucim od najboljih.

Kako funkcionise trening i koliko traje?

Trening traje izmedju 8 i 12 nedelja, u zavisnosti koliko brzo ucite. Svako predstavnistvo ima trenera koji obucava novozaposlene. U prvih nekoliko nedelja ucite detalje o automobilima, morate da znate svaki detalj o modelima koji prodajete. Nakon toga pratite druge prodavce i za kraj sva tri menadzera prodaje i generalni menadzer prestavnistva ocenjuju da li ste spremni da radite ili vas ponovo vracaju na dodatne treninge..

Koliko se moze zaraditi od prodaje automobila i kako se placa prodavac?

Zarada zavisi od modela koji prodate. U kompaniji za koju sam ja radio svakom prodavcu sleduje 20%  od profita koji kompanija ostvari po jednom automobilu. Sto skuplji model prodate veca je i zarada. U predstavnistvu u kome sam radio morate da prodate najmanje 6 automobila mesecno ili cete izgubiti posao. Dobar prodavac moze da proda od 15 do 20 automobila, a zarada se krece od 6000 do 8000 dolara mesecno, ali sve zavisi od ucinka.  Najmanja suma koju mozete da zaradite po jednom automobilu je 200 dolara, to je takozvani flat fee. Radi se dosta, najmanje 60 sati nedeljno i satnica nije placena ali ukoliko ste vredni i uporni sve se na kraju isplati.

Kako se formiraju cene i koje trikove koriste prodavci prilikom prodaje automobila?

Cene odredjuje finansijski menadzer predstavnistva. Posao prodavca je da proda auto po sto visoj ceni i nece mu nimalo biti glupo da vam da neku nerealnu cenu i da onda pokusa da vas ubedi da ste dobili dobru ponudu. Svi prodavci su odlicno istrenirani glumci i zacudili bi se koliko lako ljude ubede u svoju pricu. Vrlo cesto vas stavljaju u neprijatnu situaciju tako da se osetite glupo sto ste uopste pitali za nizu cenu. Ukoliko na primer uzimate automobil na leasing i njegova cena je 50000 dolara a realna rata iznosi 450 dolara uz depozit od 2000. Prodavac ce vam reci da je rata 700 dolara uz depozit od 5000, mada depozit zaiste ne igra veliku ulogu kod leasinga i nece u mnogome uticati na vasu ratu. Ukoliko ne znate kako sistem funkcionise, a to je vrlo cest slucaj, i prihvatite ovu ponudu platicete visestruko vise od realne cene.  Sasvim je normalno da pregovarate i trazite nizu cenu. Kada prvi put zatrazite nizu cenu prodavac ce otici da proveri sta moze da uradi za vas sa menadzerom prodaje i dace vam malo nizu cenu. Sto se vise cenkate cena ce ici na dole. Ljude cesto prave scene i pretvaraju se kao da zele da napuste salon i onda ih prodavac vraca sa vrata i daje nizu cenu. Kada dodjete u situaciju da vas puste da odete iz salona znajte da ste dostigli minimum.

Kako pregovarati i spustiti cenu?

Postoji vise nacina ali da biste ustedeli svoje vreme i nerve najbolje da to uradite telefonom. Pozovite vise predstavnistava automobila koje zelite da kupite u okolini i pitajte koja je najniza cena koju mogu da vam daju. Onda jednom predstvnistvu kazete da vam je drugo ponudilo odredjenu cenu i koliko oni mogu da vam ponude. Oni ce reci cenu koja je minimalno niza od one koju ste dobili od drugog auto salona i onda im trazite da vam posalju pismeni dokaz o svojoj ponudi putem emaila. Zatim nazovete drugo predstavnistvo i kazete da vam ovaj prvi nudi nizu cenu i kada vam zatraze dokaz vi prosledite mail. Uradite to nekoliko puta u i spusticete sebi cenu a sacuvati vreme koje biste izgubili obilazeci predstavnistva. Pregovarajte o ceni, budite sigurni da vam nece prekinuti vezu posto ce uciniti sve da vas dovede u salon i prepuste vas “namazanim” prodavcima.

Postoji li odredjeno doba kada je najboje da se kupi vozilo?

Uvek je bolje ako kupujete na kraju meseca posto agenti i auto salon imaju minimalne kvote koju moraju da ispune svakog meseca i ovo je period kada mozete najlakse da dobijete najbolju cenu. Pored toga najvecu ustedu mozete ostvariti na Presidents Day (kraj februara), to je dan u godini kada zaista mozete mnogo da ustedite. Cilj svakog auto salona je prodaja, i na kraju dana ma kakvu god vi cenu dobili kompanija ce napraviti profit a posao prodavca je da na vas racun napravi zaradu i za sebe.

Na kraju svega da li biste preporucili posao prodavca automobila?

Posao je jako naporan i nije za svakoga ali pruza priliku da se mnogo toga nauci i da se dobro zaradi. Nemate nikakvu satnicu tako da sva zarada zavisi od vaseg znanja u prodaji. Losa strana ovog posla je u tome sto da biste zaradili novac morate u principu da varate. Verujte mi da veliki broj ljudi samo zeli automobil sto pre i pristaje na nerealne uslove stavljajuci sebe u tesku situaciju. Ako nemate problem sa tim onda je ovo posao za vas.

COMMENTS

WORDPRESS: 0