IRS obradio skoro 8 miliona povraćaja poreza. Evo kolika je prosečna isplata

IRS obradio skoro 8 miliona povraćaja poreza. Evo kolika je prosečna isplata

Nostalgični pop-up restoran za ljubitelje Barbike: Malibu Barbie Café stiže u Majami
Pravi razlog zašto rastu cene kuća: Evo šta vam industrija nekretnina neće reći
USCIS – Imigranti sa zelenom kartom mogu biti odbijeni za pasoš zbog ova 4 razloga

Ključne tačke:

  • Poreska uprava je izdala skoro 8 miliona povrata u vrednosti od oko 15,7 milijardi dolara
  • Od 03. februara, prosečan iznos povraćaja iznosio je 1.963 dolara, što je manje sa 2.201 dolara u isto vreme prošle godine
  • Status povraćaja možete da proverite u online odeljku „Gde je moj povraćaj?“ ili pomoću IRS2Go aplikacije

Poreska sezona je u toku, a Poreska uprava (IRS) je od 03. februara izdala skoro 8 miliona povraćaja sredstava u vrednosti od oko 15,7 milijardi dolara, izvestila je agencija.

Prosečan iznos povraćaja bio je 1.963 dolara, što je manje od prošlogodišnje prosečne isplate od 2.201 dolara u istom trenutku u sezoni podnošenja zahteva. Naravno, prosek se može promeniti pošto Poreska uprava obrađuje još milione povraćaja pre roka od 18. aprila.

Iako je agencija upozorila da bi povrat novca mogao biti „nešto niži“ ove sezone, stručnjaci kažu da je još uvek prerano da se zna sa sigurnošću.

Od 3. februara, IRS je obradio više od 16,7 miliona prijava, 29% više nego prethodne godine, prema izveštaju objavljenom prošlog petka. Skoro 8 miliona povrata u poređenju sa oko 4,3 miliona prethodne godine.

Sa skoro 85% više izdatih povraćaja, veći broj uplata možda smanjuje prosečnu veličinu povraćaja u poređenju sa isplatom prošle sezone, rekao je Bill Smit, nacionalni direktor poreskih tehničkih usluga u nacionalnoj poreskoj kancelariji CBIZ MHM.

Ipak, „teško je izvući previše zaključaka u relativno kratkom vremenskom periodu“, rekao je Eric Bronnenkant, šef poreza u Betterment-u, savetniku za digitalna ulaganja.

Poreska uprava očekuje da će ove sezone biti efikasnija

Mislim da je procenat obrade veoma rečit“, rekao je Smith, napominjući da bi poreska uprava mogla biti efikasnija bez dodatnih obaveza u vezi sa pandemijom i manjeg zaostatka neobrađenih povraćaja.

Agencija je započela poresku sezonu sa većim timom za korisničku podršku i unapređenom tehnologijom kada je počela da raspoređuje svojih skoro 80 milijardi dolara finansiranja koje je Kongres odobrio u avgustu.

Počeli smo da vidimo svetlo na kraju tunela“, napisala je nacionalna zastupnica poreskih obveznika Erin Collins u svom januarskom izveštaju Kongresu. “Samo nisam sigurna koliko još treba da putujemo pre nego što vidimo sunčevu svetlost.”

Kako do bržeg povrata poreza

Smith je rekao da je radoznao da vidi koliko će brzo povrat novca stići do elektronskih podnosilaca zahteva ove sezone. „To je statistika koju ljudi zaista žele da znaju“, rekao je on.

Obično možete očekivati povraćaj sredstava u roku od 21 dana kada podnesete elektronski izveštaj bez grešaka, sa direktnim depozitom za plaćanje, navodi IRS.

Možete da izbegnete nepotrebna odlaganja tako što ćete ponovo proveriti sve detalje o povratku, uključujući vašu adresu, broj socijalnog osiguranja i detalje direktnog depozita, rekao je Bronnenkant.

Status povraćaja možete da proverite u odeljku „Gde je moj povraćaj?“ (klik OVDE) ili preko IRS2Go aplikacije (klik OVDE). Ali moraćete da sačekate 24 sata nakon elektronskog podnošenja prijave za 2022. godinu i tri do četiri dana nakon e-podnošenja povrata za 2020. i 2021. godinu. Za ažuriranje statusa za vraćanje papira može biti potrebno do četiri nedelje.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0