Izašli rezultati velike ankete: Evo šta radi balkanska dijaspora! Svaki četvrti u truckingu, ekspanzija malih biznisa!

Izašli rezultati velike ankete: Evo šta radi balkanska dijaspora! Svaki četvrti u truckingu, ekspanzija malih biznisa!

Potrebni kompanijski vozači! 55 CPM, sve milje plaćene. NO CDL
Stopa nezaposlenosti u Americi pala na 3,5 odsto
Bajdenova administracija priprema putna ograničenja zbog omikron soja kovida

Prema podacima američkog biroa za statistiku u SAD je u toku 2021. bilo zaposleno 165.7 miliona ljudi, koji su se bavili sa više od 790 različitih zanimanja. Portal Chicago Glasnik uradio je veliko istraživanje na temu šta radi balkanska dijaspora u Americi? Među našom dijasporom u Americi kruže priče da pola balkanaca vozi kamion, dok druga polovina radi u restoranima. Istražili smo da li je ovo istina ili samo mit?

Za potrebe istraživanja izabrali smo 20 najpopularnijih industrija u Americi, koje obuhvataju nekoliko stotina zanimanja. Radi verodostojnosti glasanja svaka osoba imala je pravo da odgovori na pitanje o svom zanimanju samo jednom. Istraživanje u kome je učestvovalo više od 500 balkanaca iz čitave Amerike trajalo je nedelju dana.

Evo čime se bavi balkanska dijaspora u Americi!

Rezultati istraživanja portala chicagoglasnik.com. U anketi je učestvovalo više od 500 osoba koje žive i rade u Americi.

TOP 10 zanimanja balkanske dijaspore

Velika anketa portala chicagoglasnik.com pokazala je da više od četvrtine balkanaca balkanaca radi u trucking industriji! Pod trucking indsutrijom nisu obuhvaćeni samo vozači kamiona, već i osobe koje rade u delatnostima povezanim sa transportom (kancelarijski radnici, dispečeri, računovođe itd.). Čak 8.7%  ispitanika ima svoj privatni biznis, što je podatak za svaku pohvalu! 

Na trećem mestu nalaze se radnici u zdravstvu, a odmah iza njih su zanatlije (Mehaničari, Stolari, Vodoinstalateri itd.). Iako među našom dijasporom u Americi postoji uvrženo mišljenje da svaki drugi balkanac radi u restoranu ili hotelu, anketa je pokazala druge podatke! Svega 6% ispitanika radi u ugostiteljstvu i hotelijerstvu! U prosveti i šklostvu radi manje od 4% ispitanika, dok svega 2.9 anketiranih radi na državnim poslovima (opštine, DMV, policija itd.). 

chicago glasnik sta radi balkansa dijaspora

TOP 3 najpopularnije profesije među balkanskom dijasporom u Americi!

TOP 3 najpopularnije profesije među balkanskom dijasporom u Americi!

Pored 10 najpopularnijih poslova veliki broj balkanaca radi kao prevoznici (Uber, Taxi, Limo vozači itd.), agenti za nekretnine i u finansijskom sektoru (Ekonomisti, Berza, Kriptovalute itd.).

Najmanje zastupljeni poslovi među dijasporom u Americi jesu online biznis (Amazon, Dropshipping, Etsy itd.) i osiguranja, dok je nešto manje od 2% ispitanih odogovorilo da trenutno ne radi!

Ukoliko želite da vidite kompletne rezultate istraživanja možete to uraditi na sledećem linku.

COMMENTS

WORDPRESS: 0